Na hlavný obsah

Bývalého premiéra Míkátího poverili zostavením novej libanonskej vlády

Krajina sa zmieta v politickej a ekonomickej kríze.

Bývalého premiéra Míkátího poverili zostavením novej libanonskej vlády
Protestujúci v uliciach hlavného mesta Libanonu Bejrútu. Foto: TASR/AP

Bývalý libanonský premiér Nadžíb Míkátí v pondelok (26. 7.) získal v parlamente potrebnú väčšinu hlasov, a tým aj poverenie zostaviť novú vládu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Libanon má dosluhujúcu vládu premiéra Hassana Dijába. Tento kabinet však rezignoval po vlaňajšom augustovom výbuchu v bejrútskom prístave. Prezident Michel Aún odvtedy poveril zostavením nového kabinetu troch politikov.

Najdlhšie sa o to pokúšal ďalší bývalý premiér Saad Harírí. Ten sa však úlohy vzdal pre neriešiteľné nezhody s Aúnom na zložení budúceho kabinetu.

Míkátí stál na čele vlády dvakrát – v roku 2005 a v rokoch 2011 až 2013. Podľa stanice al-Džazíra teraz vedie hnutie Azm, ktoré má v parlamente troch zástupcov.

Médiá tohto šesťdesiatpäťročného miliardára označovali za najpravdepodobnejšieho kandidáta na ďalšieho premiéra. Má podporu šiitského parlamentného bloku aj Harírího sunnitskej frakcie.

Politická i ekonomická kríza

Pri pondelňajšom parlamentnom hlasovaní sa za vymenovanie Míkátího vyslovilo 73 zo 118 prítomných poslancov. Aún dúfa, že nová vláda vznikne čo najskôr, aby mohla vykonať požadované reformy a riešiť ekonomické ťažkosti. „Nastávajúca vláda bude vláda národnej spásy,“ povedal.

Libanončania obviňujú celú politickú garnitúru z korupcie a na početných protestoch požadovali odstúpenie všetkých.

Libanon sa dostal do hlbokej politickej a ekonomickej krízy, zahraničná pomoc je viazaná na stabilitu vlády a na reformy. Svetová banka považuje hospodársku krízu v Libanone za najhoršiu od polovice 19. storočia.

Agentúra AFP uviedla, že zostavovanie vlády bude zrejme trvať ďalšie mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet