Na hlavný obsah

Lipšic s elitným tímom NAKA spochybňujú postup policajnej inšpekcie

Žilinka za to Lipšica ostro skritizoval.

Lipšic s elitným tímom NAKA spochybňujú postup policajnej inšpekcie
Na ilustračnej snímke príslušník NAKA. Foto: TASR

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic spolu s elitným tímom NAKA spochybňujú postup Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje ich vlastné postupy.

Jedna i druhá strana sa pritom opierajú o svedectvá takzvaných kajúcnikov.

Minulý týždeň ušli dvaja mafiáni zo skupiny takzvaných takáčovcov, po ktorých si v tom istom čase išli policajti z ÚIS.

Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta hovorí, že na vine je policajný prezident Peter Kovařík. Ten to ale odmieta.

„Som pripravený celú záležitosť s preverením použitia zásahovej jednotky a kroky, ktoré ma viedli k mojim pochybnostiam o zásahu, vysvetliť orgánom činným v trestnom konaní. Nebudem sa vyjadrovať do médií, na to sú tu orgány činné v trestnom konaní, aby situáciu preverili a ja som im plne k dispozícii,“ uviedol v stanovisku Kovařík.

Exvyšetrovateľ: Za zákonnosť vyšetrovania zodpovedá prokuratúra

Šéf polície tvrdí, že pochybila samotná inšpekcia – vyšetrovateľka totiž o akcii neinformovala svojho nadriadeného. Bývalý elitný vyšetrovateľ Peter Vačok ale na takýto postup nevidí dôvod.

„Bohom v prípravnom konaní je prokuratúra. Tá zodpovedá za zákonnosť postupu vyšetrovania a prokurátor by mal byť práve subjekt, ktorý má dávať veci do súladu so zákonom,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Inšpekcia obvinila troch ľudí zo skupiny takáčovcov, ktorí údajne krivo vypovedali v kauzách, ktoré dozoruje špeciálna prokuratúra a vyšetruje elitný tím NAKA.

Stanovisko krajskej prokuratúry v Bratislave tlmočila hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tokölyová. Okolnosti prerušenia zásahu policajným prezidentom budú podľa nej vyšetrené samostatne. 

„Aby bolo jasné, či bolo možné prebiehajúci zásah veľmi neštandardne prerušiť a následne ho po hodine a pol povoliť. V samostatnej trestnej veci týkajúcej sa prerušenia zaisťovacieho úkonu, bude začaté konanie v tomto týždni,“ priblížila hovorkyňa.

Špeciálneho prokurátora skritizoval generálny

Postup ÚIS namieta aj Lipšic, ktorého podriadení dozorujú inšpekciou vyšetrované prípady.

„Zo zverejneného uznesenia o vznesení obvinenia naviac vyplýva, že údajná krivá výpoveď sa netýkala žiadnej z medializovaných trestných vecí a týkala sa veci, v ktorej v súčasnosti nie je nikto stíhaný,“ povedal Lipšic.

Špeciálneho prokurátora zase ostro kritizuje generálny prokurátor Maroš Žilinka. Prostredníctvom sociálnej siete vyhlásil, že Lipšic sa vyjadruje k prípadom, ktoré dozoruje iná časť prokuratúry a, navyše, polemizuje o jednotlivých dôkazoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko