Na hlavný obsah

Litovská stráž zadržala na hranici Bieloruskom od začiatku roka už 3 000 ľudí

Nelegálnych migrantov láka hranica s Európskou úniou.

Litovská stráž zadržala na hranici Bieloruskom od začiatku roka už 3 000 ľudí
Migranti pózujú v novopostavenom utečeneckom tábore v litovskom meste Pabrade, ktoré sa nachádza 40 km severovýchodne od metropoly Vilnius v sobotu 3. júla 2021. Foto: TASR/AP

Celkovo až 171 ľudí zadržala v noci na stredu (28. 7.) litovská pohraničná stráž pri tom, ako sa pokúšali nelegálne prekročiť hranicu Litvy, členskej krajiny Európskej únie. Od začiatku roka ide o vôbec najvyšší počet migrantov, ktorých zadržali na bieloruských hraniciach v priebehu jediného dňa.

Celkovo už tento rok zadržali litovské úrady na hraniciach s Bieloruskom už 3 027 migrantov, informuje agentúra AP.

Migranti prichádzajú hlavne z Blízkeho východu a Afriky

Migrantov pochádzajúcich z Iraku, ktorých zadržali v noci na stredu, umiestnia do jedného z už beztak preplnených litovských detenčných centier.

K prudkému nárastu v počte migrantov prichádzajúcich do Litvy ilegálne spoza bieloruských hraníc došlo po tom, ako EÚ uvalila sankcie voči bieloruským predstaviteľom za májové presmerovanie dopravného lietadla do Minska, kde následne zadržali bieloruského disidenta nachádzajúceho sa na jeho lietadla.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko po uvalení sankcií vyhlásil, že jeho krajina už nebude migrantom brániť v prekračovaní západnej hranice smerom do EÚ.

Európska agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) už prisľúbila Litve intenzívnejšiu pomoc, aby jej pomohla zamedziť takýmto nelegálnym prechodom hraníc. 

Litovský minister bol situáciu riešiť aj priamo v Iraku

Litovské úrady sa domnievajú, že väčšina z migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Litvy, prichádza do bieloruskej metropoly Minsk jedným zo štyroch pravidelných týždňových letov z Iraku.

Minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis navštívil tento mesiac Bagdad, aby o situácii rokoval s irackými predstaviteľmi.

Litva zároveň nedávno prijala zákon, ktorý obmedzuje práva migrantov prekračujúcich hranicu s Bieloruskom, ktorý vyvolal kritiku ochrancov ľudských práv. Začala tiež na hranici stavať 550 kilometrov dlhý múr s ostnatým drôtom. Tento týždeň sa časť migrantov vzbúrila a žiadala, aby ich z utečeneckého tábora prepustili.

Na inom mieste, v oblasti Šalčininkai pri hraniciach s Bieloruskom, vypukli tento týždeň násilné demonštrácie miestnych obyvateľov, ktorí protestovali proti plánom litovskej vlády zriadiť neďaleko nové detenčné centrá pre migrantov.

Demonštranti pálili pneumatiky a zatarasili cesty, pripomína AP. Polícia na rozohnanie davov použila slzotvorný plyn. Zadržala pritom ôsmich demonštrantov. Pri potýčkach utrpeli zranenia aj dvaja policajti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet