Na hlavný obsah

Lockdown v Sydney nepomáha, počet infikovaných rastie ďalej

Vírus sa šíri najmä v rodinách a medzi priateľmi.

Lockdown v Sydney nepomáha, počet infikovaných rastie ďalej
Zvyčajne rušná nákupná oblasť v Sydney zíva prázdnotou. Foto: SITA/AP

Austrália v pondelok (12. 7.) hlásila ďalší nárast v počte prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Šírenie infekcie pokračuje aj napriek lockdownu zavedenému v najväčšom meste Sydney, píše agentúra AFP.

Zdravotnícke úrady v Sydney zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 112 prípadov. V najľudnatejšom meste krajiny platí od 26. júna lockdown, ktorý úrady zaviedli v reakcii na zvýšený počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu.

Úrady obyvateľom Sydney nariadili, aby nevychádzali z domu okrem nevyhnutných prípadov, ako je nákup potravín, lekárske ošetrenie či pravidelné telesné cvičenie.

Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová povedala, že mnohé z nových prípadov nákazy sa šíria medzi rodinnými príslušníkmi a blízkymi priateľmi, ktorí sa stretávajú aj napriek zákazom.

Platnosť obmedzujúcich opatrení v Sydney by sa mala skončiť tento týždeň v piatok (16. 7.), čo je však podľa úradov „vysoko nepravdepodobné“, píše AFP.

Austrálii sa doteraz vo veľkej miere darilo vyhnúť pandémii tým, že uzavrela svoje hranice, rýchlo zaviedla miestne lockdowny a intenzívne trasovala kontakty. Úplne zaočkovaných proti koronavírusu je však asi iba desať percent z 25 miliónov obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet