Na hlavný obsah

Lukašenko obviňuje Európu z podnecovania vzniku tretej svetovej vojny

Únia pred necelým mesiacom uvalila na Bielorusko sankcie.

Lukašenko obviňuje Európu z podnecovania vzniku tretej svetovej vojny
Bieloruský prezident Alexndr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil v stredu (21. 7.) krajiny Európy z toho, že podnecujú vznik tretej svetovej vojny, informovala agentúra RIA Novosti.

„Európania zameriavajú hybridnú vojnu proti nám, Rusku a dokonca Číne. Vytvárajú tak nielen ohnisko silného napätia, ale podnecujú aj tretiu svetovú vojnu,“ uviedol Lukašenko počas rozhovoru pre televíznu stanicu Sky News Arabia s tým, že pod slovom Európania má na mysli „pochabých politikov“, nie európske národy.

Európske krajiny takto podľa Lukašenka konajú, pretože sú v koloniálnom područí USA. Vzťahy USA a krajín západnej Európy podľa neho totiž možno prirovnať k vzťahom „metropole a kolónií“.

Vzťahy Bieloruska s krajinami Západu sa zhoršili po tom, ako sa Lukašenko vlani po šiesty raz stal hlavou Bieloruska, keď vyhral prezidentské voľby, po ktorých vypukli masové protesty. Podľa Západu tieto voľby neboli spravodlivé.

K ďalšiemu zhoršeniu vzťahov prispelo aj nútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair v máji tohto roka. Oficiálne sa tak stalo pre nahlásenie bomby na palube, ktoré sa však ukázalo byť falošné. Lukašenko však obvinenia popiera.

V lietadle sa nachádzal bieloruský novinár a aktivista Raman Pratasevič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou, ktorých po pristátí v Minsku zadržali. Zadržanie páru vyvolalo pobúrenie medzinárodného spoločenstva, pričom Európska únia reagovala aj uvalením rozsiahlych, nových ekonomických sankcií na Bielorusko.    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet