Na hlavný obsah

Macron nariadil vyšetrovanie špionážnej kauzy Pegasus. Maroko popiera, že prezidenta odpočúvalo

Okrem Macrona mali sledovať aj 15 členov francúzskej vlády.

Macron nariadil vyšetrovanie špionážnej kauzy Pegasus. Maroko popiera, že prezidenta odpočúvalo
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil vyšetrovanie kauzy okolo špionážneho softvérového programu Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group.

V stredu (21. 7.) to povedal v televízii TF1 premiér Jean Castex, podľa ktorého je príliš skoro na to, aby záležitosť komentoval alebo aby oznámil nové bezpečnostné opatrenia bez toho, aby vedel, „čo sa presne odohralo“.

Denník Le Monde v utorok (20. 7.) napísal, že marocké tajné služby vybrali v roku 2019 na sledovanie telefónne číslo Macrona a 15 členov vtedajšej francúzskej vlády vrátane premiéra Édouarda Phillippa.

Telefónne číslo, ktoré sa objavilo na zozname potenciálne sledovaných programom Pegasus, prezident používa najmenej od roku 2017 do súčasnosti, napísal list.

Kancelária francúzskeho prezidenta uviedla, že ak by sa odhalenia ukázali byť pravdivé, išlo by o veľmi závažnú vec, napísala agentúra Reuters.

Maroko chce dôkazy

Marocká vláda poprela obvinenia, že jej tajné služby využili program Pegasus na sledovanie francúzskeho prezidenta a ďalších významných politikov, informovala agentúra AP.

Maroko zároveň obvinilo medzinárodnú skupinu médií zo šírenia falošných správ a pohrozilo bližšie nešpecifikovanými právnymi krokmi.

„Marocké kráľovstvo dôrazne odsudzuje pretrvávajúcu, falošnú, masívnu a škodlivú mediálnu kampaň,“ uvádza sa vo vládnom vyhlásení.

„Odmietame falošné a neopodstatnené obvinenia a vyzývame ich šíriteľov, aby poskytli akékoľvek hmatateľné dôkazy na podporu svojich nereálnych príbehov,“ dodal kabinet.

Parížska prokuratúra už v utorok oznámila, že začala vyšetrovať podozrenia z rôznych trestných činov vrátane narušenia súkromia, nelegálneho použitia osobných údajov a nelegálneho predaja programu typu spyware.

Castex v stredu uviedol, že kauzou sa zaoberá niekoľko samostatných vyšetrovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet