Na hlavný obsah

Macron pre kauzu Pegasus zvolal mimoriadnu bezpečnostnú radu štátu

Francúzsko už začalo aj s vyšetrovaním špionážnej kauzy.

Macron pre kauzu Pegasus zvolal mimoriadnu bezpečnostnú radu štátu
Na ilustračnej snímke Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes ráno mimoriadne zvolal bezpečnostnú radu štátu na rokovanie o špionážnej kauze Pegasus a o kybernetickej bezpečnosti, uviedol vládny hovorca Gabriel Attal. Prezident sa tiež predpoludním stretne s ministrom vnútra Géraldom Darmaninom.

Médiá cez víkend informovali, že softvér Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group používali rozviedky niektorých krajín na špehovanie novinárov a politikov, vrátane tých francúzskych, či ľudí z okolia zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Medzi sledovanými bol zrejme aj francúzsky prezident

„Prezident republiky túto kauzu veľmi pozorne sleduje a berie ju veľmi vážne,“ uviedol hovorca Attal v rozhovore so stanicou France Inter a pripomenul, že Francúzsko už celú záležitosť začalo vyšetrovať.

Podľa listu Le Monde bol medzi osobami potenciálne sledovanými marockou rozviedkou aj prezident Macron.

Attal v rozhovore zdôraznil, že Francúzsko nepodceňuje bezpečnostné riziká kybernetického útoku. Prezident podľa neho telefóny, ktoré používa, pravidelne mení a vždy zodpovedajú istým bezpečnostným pravidlám.

Hovorca tak reagoval na tvrdenie, že Macron existujúce telefónne číslo používa už od roku 2017 a na zozname záujmových osôb pre sledovanie programom Pegasus bolo jeho číslo od roku 2019.

Zoznam 50 000 čísel, ktoré sa mohli stať potenciálnymi cieľmi zákazníkov NSO Group, získali neziskové organizácie Forbidden Stories a Amnesty International. Okrem Macrona sa na zozname objavilo 14 hláv štátov alebo šéfov vlád, množstvo právnikov, obhajcov ľudských práv a novinárov.

Sledovali aj saudskoarabské princezné

Podľa serveru BBC sú na zozname aj čísla princeznej Latífy, dcéry dubajského vládcu Muhammada bin Rašída Maktúma, a princeznej Háji, jeho bývalej ženy.

Princezná Latífa vo februári zverejnila video, na ktorom tvrdila, že je proti svojej vôli zadržiavaná v stráženej vile a bojí sa o život. V minulosti sa pokúsila zo Spojených arabských emirátov utiecť, podľa právnikov má teraz väčšiu slobodu a zrejme aj cestuje.

Princezná Hája sa v roku 2018 uchýlila do Británie, kde súd rozhodol, že ju bývalý manžel zastrašoval.

Zistenia vedú aj k zavraždenému novinárovi

Ďalšími možnými cieľmi programu Pegasus mohli byť aj ľudia blízki novinárovi Chášukdžímu, ktorý bol v roku 2018 zavraždený v Istanbule. BBC píše, že sa na zverejnenom zozname objavilo číslo novinárovej ženy, ktorej telefón bol napadnutý pomocou softvéru Pegasus pol roka pred Chášukdžího smrťou.

Neznámy páchateľ sa pokúsil dostať aj do telefónu novinárovej snúbenice, a to niekoľko dní po vražde. Nie je isté, či boli útočníci v oboch prípadoch úspešní, uviedli denník The Washington Post a Amnesty International.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet