Na hlavný obsah

Majitelia prevádzok reagujú na novelu zákona: Je to lepšie ako zatvorenie predajne

Zároveň však tvrdia, že sa to bude ťažko kontrolovať.

Majitelia prevádzok reagujú na novelu zákona: Je to lepšie ako zatvorenie predajne
Na snímke zákazníci sedia na terase prevádzky v centre Bratislavy. Foto: TASR

Koalícia celý víkend rokovala o tom, ako zvýhodniť zaočkovaných v prípade zhoršenej epidemickej situácie. Nakoniec prešiel zákon v takej podobe, že sa neočkovaným čiastočne ustúpilo.

Novela zákona o ochrane verejného zdravia v tomto momente nezavádza žiadne povinnosti, v prípade zhoršenia situácie však dáva hlavnému hygienikovi možnosť podmieniť vstup do reštaurácií, kaderníctiev a ďalších služieb dokladom o očkovaní, prekonaní ochorenia či potvrdením o negatívnom teste. Redakcia RTVS zisťovala, ako na finálnu verziu reagujú prevádzky, ktorých sa to dotýka.

Niet ľudí či práva

Pri návšteve potravín, drogérií, lekární či iných životne dôležitých služieb nezaočkovaní test potrebovať nebudú. Tak znie dohoda koaličných partnerov.

Keď si však budú chcieť kúpiť napríklad topánky, test už potrebovať budú. „Je to lepšie ako zatvorenie predajne,“ reaguje viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak.

„Každé riešenie, ktoré neumožňuje vstup chorým, ako to bolo v prvej fáze covidu, kedy chorí mohli nakupovať a ohrozovať našich zamestnancov, je lepšie,“ podotkol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Zároveň však hovorí, že zákon môžu v praxi len veľmi ťažko vykonať. Kontrola covidových pasov bude totiž veľmi náročná. „Pri tých tisícoch ľudí, ktorí navštívia supermarkety, je veľmi ťažké ich kontrolovať. Jednak na to nemáme ľudí a jednak právo,“ dodal.

Chcú byť pri novom covidovom automate

V prípade reštaurácií či fitnescentier by sa za test malo platiť. Zväz cestovného ruchu považuje za najdôležitejšie to, ako sa novela premietne do podmienok nového covidového automatu a vyhlášok.

Prezident zväzu Marek Harbuľák očakáva, že pri zhoršenej epidemickej situácii sa prevádzky zatvárať nebudú. „A že v súvislosti s preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu alebo overovania covid pasov nebude táto povinnosť prenášaná len na prevádzkovateľov. Zároveň očakávame aj zapojenie do odbornej diskusie a konzultácií k príprave nového covidového automatu,“ povedal pre RTVS.

Reagujú aj zamestnávatelia

Test má byť podľa koaličnej dohody potrebný aj do práce a do školy. V tomto prípade by ho mal hradiť štát. „Veríme, že to v žiadnom prípade nebude na náklady zamestnávateľov a že aj to zabezpečenie bude dobrovoľné ako predtým a zamestnanci sa budú môcť testovať niekde v MOM-kách (mobilné odberné miesta, pozn.),“ skonštatoval viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) prijaté zmeny vítajú, uviedli to v stanovisku. „Firmy vnímajú tento krok pozitívne a veria, že vláda sa poučila z chýb z minulosti a vníma rozsiahle škody, ktoré pandémia a s ňou súvisiace niekoľkomesačné zatvorenie prevádzok zanechali,“ uviedla únia.

Definitívne znenia jednotlivých nariadení budú v rukách hlavného hygienika Jána Mikasa a dôležité bude aj nové nastavenie covidového automatu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko