Na hlavný obsah

Malijský prezident Goita prežil pokus o vraždu, útočníka zneškodnili

Neutrpel žiadne zranenia.

Malijský prezident Goita prežil pokus o vraždu, útočníka zneškodnili
Na snímke (vpravo) dočasný malijský prezident Assimi Goita a (vľavo) dočasný premiér Choguel Kokkala Maiga. Foto: ČTK/Sinchua

Dočasný malijský prezident Assimi Goita v utorok (20. 7.) prežil pokus o vraždu, oznámila agentúra AFP. Podľa nej na prezidenta niekto v mešite v Bamaku zaútočil nožom počas modlitieb pri príležitosti moslimského sviatku obetovania.

Goitu napadli po tom, čo sa miestny imám po modlitbe odobral pred mešitu poraziť obetné zviera. Stráže útočníka následne odviezli a podľa AFP vyviazol dočasný prezident bez zranenia.

„Vyšetrujeme to. Najmenej jeden človek sa snažil na neho zaútočiť nožom vo Veľkej mešite v Bamaku. Prezident je živý a zdravý,“ citovala AFP svoj zdroj.

Útok potvrdil minister pre náboženské záležitosti Mamadou Koné, ktorý bol v mešite tiež. Správca mešity Latus Toure povedal, že vo chvíli, keď sa imám chystal zarezať ovcu, chcel Goitu bodnúť do chrbta istý mladý muž. Zranil ale niekoho iného, stráže útočníka premohli.

Plukovník Goita stál od vlaňajšieho augusta za dvoma prevratmi v Mali a teraz má krajinu viesť do demokratických volieb, ktoré sa majú konať na budúci rok vo februári.

V minulosti velil špeciálnym jednotkám a podľa AFP sa deväť mesiacov pohybuje iba v sprievode dobre vyzbrojených strážcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet