Na hlavný obsah

Malta od budúceho týždňa povolí vstup len zaočkovaným turistom

V krajine stúpajú počty infikovaných.

Malta od budúceho týždňa povolí vstup len zaočkovaným turistom
Ilustračné foto z Malty. Foto: TASR/AP

Malta bude od stredy (14. 7.) cez svoje hranice vpúšťať len turistov, ktorí sú plne zaočkovaní proti covidu-19. Deťom, ktoré cestujú s rodičmi, bude stačiť negatívny PCR test, oznámil maltský minister zdravotníctva Chris Fearne.

Dosiaľ vyžadovala Malta od ľudí cestujúcich z väčšiny európskych krajín doklad o očkovaní alebo negatívny test na koronavírus. Prísnejšie pravidlá si podľa vlády vyžiadala epidemická situácia – počet aktívnych prípadov nákazy sa v tomto ostrovnom štáte za ostatných desať dní zvýšil päťkrát.

„Sme prvá krajina v Európe, ktorá robí tento krok,“ povedal minister o uzavretí hraníc pre nezaočkovaných.

„V posledných dňoch mala väčšina nových prípadov súvislosť s cestovaním – buď išlo o ľudí, ktorí prišli zo zahraničia, alebo o Malťanov, ktorí cestovali za hranice a vracali sa. Väčšinou išlo o nezaočkovaných turistov,“ dodal minister.

Maltské úrady v piatok (9. 7.) oznámili, že za uplynulý deň sa nákaza potvrdila u 96 ľudí. List Times of Malta napísal, že už štvrtý deň po sebe sa tak počty nových prípadov oproti predchádzajúcemu dňu zdvojnásobili.

Malta má zhruba 450 000 obyvateľov a v rámci EÚ najvyšší podiel zaočkovaných proti covidu-19. Obe dávky očkovacej látky dostalo už 346 000 ľudí, čo je 79 % dospelej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet