Na hlavný obsah

Máte psa a prekonali ste covid? Váš štvornohý miláčik ho mohol mať tiež, tvrdí štúdia

Psy a mačky by mohli šíriť nákazu ďalej.

Máte psa a prekonali ste covid? Váš štvornohý miláčik ho mohol mať tiež, tvrdí štúdia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ochorenie COVID-19 sa bežne vyskytuje tiež u psov a mačiek, ktoré zdieľajú domácnosť s infikovanými ľuďmi, zistila štúdia univerzity v holandskom Utrechte. Informoval o tom vo štvrtok (1. 7.) spravodajský server BBC.

Vedci otestovali 310 domácich zvierat z takmer 200 domácností. Šesť mačiek a psov malo pozitívne výsledky PCR testov, ďalších 54 zvierat malo v tele vytvorené protilátky.

„Keď máte covid, mali by ste sa vyhnúť kontaktu s vašou mačkou alebo psom úplne rovnako, ako by ste to mali robiť s ľuďmi,“ uviedla veterinárka Els Broensová z univerzity v Utrechte.

Potenciálni šíritelia infekcie?

„Hlavným problémom nie je zdravie zvierat, ale potenciálne riziko, že by domáce zvieratá mohli pôsobiť ako rezervoár vírusu a znovu nakaziť ľudskú populáciu,“ dodala Broensová.

Podľa autorov štúdie sa nepreukázalo, že by domáce zvieratá nakazili svojich majiteľov, ale pre rýchle šírenie vírusu medzi ľuďmi ani túto možnosť nemožno vylúčiť. Väčšina infikovaných zvierat navyše nevykazovala žiadne príznaky alebo mala len veľmi mierny priebeh choroby.

Napríklad v Rusku veterinári začali proti covidu očkovať aj zvieratá, dodáva BBC. Podľa Broensovej je ale nepravdepodobné, že by sa domáce zvieratá podieľali na šírení pandémie.

Podľa vedúceho katedry veteriny na Cambridgeskej univerzite Jamesa Wooda „holandskú štúdiu vykonali solídne a ukazuje, že približne 20 percent domácich zvierat vystavených vírusu sa nakazilo a infekcia u väčšiny z nich napokon vymizla, rovnako ako u väčšiny ľudí“.

Samostatná štúdia Geulphskej univerzity v kanadskom Ontáriu zistila, že mačkám, ktoré spali na posteli svojho majiteľa, obzvlášť hrozila nákaza. Štúdia testovala na protilátky 48 mačiek a 54 psov zo 77 domácností a zisťovala blízkosť kontaktu majiteľa a zvieraťa.

Medzi v domácnosti chovanými zvieratami malo pozitívny test 67 percent mačiek a 43 percent psov. U zvierat z útulkov to bolo len deväť percent pozitívne testovaných a u túlavých mačiek len tri percentá, sumarizuje BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet