Na hlavný obsah

Matovič: Lengvarského návrh by „chladnokrvne“ nútil ľudí do očkovania

Ocenil, že poslanci schválili lotériu a sprostredkovateľský bonus.

Matovič: Lengvarského návrh by „chladnokrvne“ nútil ľudí do očkovania
Na snímke predseda hnutia OĽANO a minister financií SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie hnutia OĽANO na tému Očkovať sa oplatí, v Bratislave 2. júla 2021. Foto: TASR

V situácii, keď v európskych krajinách naberá na sile delta variant, je mimoriadne dôležité, aby Slovensko urobilo všetko možné pre to, aby motivovalo čo najviac občanov k očkovaniu.

Na tlačovom brífingu to v piatok 2. júla vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Blíži sa na nás cunami delta variantu a zodpovednosť nám káže, aby sme tých ľudí, ktorí pripúšťajú očkovanie, ale váhajú, namotivovali, aby sa očkovať dali,“ uviedol.

Oceňuje preto, že poslanci v piatok napriek koaličnej „nedohode“ odobrili očkovaciu lotériu aj sprostredkovateľský bonus, ktoré by podľa neho mali motivovať ľudí.

Výhra v lotérii sa zdaní

Spresnil, že lotéria by sa mohla spustiť v priebehu dvoch, troch týždňov, pričom potvrdil, že do nej budú zaradení všetci, ktorí sa proti koronavírusu dali očkovať od spustenia vakcinácie. Avšak len tí nad 18 rokov, pretože také sú zákonné podmienky.

Týždenne by sa malo na výhry vyčleniť 1,5 milióna a maximálne dva milióny eur.

Doplnil, že výhra v lotérii sa bude následne zdaňovať ako každá iná výhra v súťaži, sprostredkovateľský bonus sa ale zdaňovať nebude.

Matovič povedal, že ho mrzí postoj koaličného partnera SaS, ktorý sa v parlamente o dvoch motivačných prostriedkoch zdržal hlasovania.

Strana SaS žiadala, aby v piatok plénum v jednom balíku hlasovalo súčasne ako o lotérii a bonuse, tak aj o zákone z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý by umožnil legálne zvýhodnenie držiteľov covidových pasov, teda zaočkovaných ľudí.

Spor pre spoplatnené testy

Návrh rezortu zdravotníctva sa napokon odložil, parlament by mal o ňom znova hlasovať až o mesiac.

Matovič ho skritizoval s tým, že ľuďom prikladá „sociálny revolver“ k hlavám a chladnokrvne ich núti zaočkovať sa, inak si budú musieť platiť testy.

„Odmietame nútenie ľudí do očkovania, chudobní ľudia nemajú na testovanie,“ vyhlásil Matovič.

Zákon si podľa neho vyžaduje ešte diskusiu a úpravy, aby napríklad nezaočkovaní neplatili za testovanie plnú sumu, ale len symbolickú.

V tejto súvislosti vyzdvihol tiež pripomienku hnutia Sme rodina, podľa ktorého by ani kapacita slovenských laboratórií nestačila na vyhodnocovanie testov státisícov nezaočkovaných, ktorí by sa potrebovali pravidelne testovať.

Sme rodina na čele s lídrom Borisom Kollárom už skôr komunikovala, že je „absolútne proti povinnému očkovaniu“ a deleniu ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných.

Navrhovaný zákon, ktorý by tých, ktorí sú očkovaní zvýhodňoval, by hnutie podporilo vtedy, ak by testovanie pre nezaočkovaných bolo spoplatnené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko