Na hlavný obsah

ME vo futbale: Angličania si prvý raz v histórii zahrajú finále. V predĺžení rozhodol Kane

V Londýne vyzvú Talianov.

ME vo futbale: Angličania si prvý raz v histórii zahrajú finále. V predĺžení rozhodol Kane
Anglický futbalista Harry Kane v zápase semifinále ME vo futbale 2020 proti Dánsku. Foto: SITA/AP

Futbalisti Anglicka zvíťazili v stredajšom (7. 7.) semifinále majstrovstiev Európy vo futbale 2020 nad Dánskom 2:1 po predĺžení a postúpili do finále. Na londýnskom Wembley o tom rozhodol v 104. minúte zápasu kapitán domácich Harry Kane.

Angličania si zahrajú finále ME prvý raz v histórii – v nedeľu (11. 7.) v Londýne budú ich poslednou prekážkou na ceste k premiérovému titulu Taliani (hrá sa od 21.00 h, zápas odvysiela aj RTVS na Jednotke).

Angličania sa po 55 rokoch dočkali finálového súboja na veľkom podujatí. Doteraz jedinýkrát si zahrali o titul v roku 1966, keď sa rovnako na domácej pôde stali majstrami sveta.

Anglickí futbalisti sú známi tým, že dlhodobo nezvládajú predĺženia či penaltové rozstrely. Teraz však vyhrali prvé predĺženie na vrcholnom podujatí od majstrovstiev sveta v roku 1990.

Dáni sa Angličanov nezľakli a krídelník Mikkel Damsgaard z veľkej diaľky z priameho kopu strelou pod brvno otvoril skóre. Iba 21-ročný Damsgaard bol vôbec najmladší hráč v dánskej základnej zostave. Bol to prvý inkasovaný gól Anglicka nielen na aktuálnom európskom šampionáte.

Anglická odpoveď nenechala na seba dlho čakať. V 38. min Kasper Schmeichel inštinktívne telom vyrazil pokus Raheema Sterlinga vo veľmi výhodnej pozícii. O minútu neskôr už domáci vyrovnali. Kapitán Harry Kane vysunul mladíka Bukaya Saku a jeho center si dánsky stopér Simon Kjaer zrazil do vlastnej bránky.

V druhom polčase gól nepadol a predlžovalo sa. V 103. min holandský rozhodca Danny Makkelie odpískal faul na Sterlinga, ktorý bol v šestnástke v kontakte až s dvoma dánskymi hráčmi. Loptu si na značku pokutového kopu postavil Kane a hoci jeho prvý pokus Schmeichel vyrazil, z dorážky anglický kapitán skóroval – 2:1.

Dáni sa v zostávajúcom priebehu nezmohli na vážnejší odpor, a tak si Angličania bez väčších problémov postrážili tesný náskok a premiérový postup do finále na ME.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport