Na hlavný obsah

Messi prelomil finálové prekliatie, Argentína zvíťazila na Copa America

Pre krajinu je to prvý titul od roku 1993.

Messi prelomil finálové prekliatie, Argentína zvíťazila na Copa America
Argentínčan Lionel Messi sa držiac trofej teší so spoluhráčmi po víťazstve nad Brazíliou vo finále Copa America. Foto: SITA/AP

Argentínski futbaloví reprezentanti sa stali pätnástykrát víťazmi Copa America a v historických tabuľkách sa dotiahli na Uruguaj.

Vo finále na Maracane v brazílskom Riu de Janeiro zdolali Brazíliu 1:0 gólom Angela Di Mariu z 22. minúty.

Kapitán Argentíny Lionel Messi prelomil finálové prekliatie z veľkých turnajov a získal s „Albicelestes“ prvú veľkú trofej.

V predchádzajúcich štyroch dueloch ťahali dvojnásobní majstri sveta pod jeho vedením za kratší koniec.

Pre Argentínu je to prvý titul na Cope od roku 1993. Tohtoročný šampionát Južnej Ameriky sa mal pôvodne konať v Argentíne a Kolumbii. Dva týždne pred jeho štartom však Juhoamerická futbalová konfederácia CONMEBOL pristúpila k zmene dejiska.

V Argentíne totiž zaznamenali  prudký nárast prípadov koronavírusu a Kolumbia prišla o úlohu spoluorganizátora pre protesty proti prezidentovi Ivanovi Duquemu.

V úvode zápasu sa dianie odohrávalo medzi šestnástkami, oba tímy pozorne bránili. V 22. minúte však po dlhej prihrávke za brazílsku obranu Lodi neustrážil Di Mariu, ktorý si výborne spracoval loptu a preloboval Edersona.

Argentínčania boli pri chuti a krídelník Paríža St. Germain mohol po prihrávke Messiho zvýšiť na 2:0, jeho strelu však zblokoval Thiago Silva.

Brazílčania boli vpredu bezzubí a až v závere polčasu si vytvorili tlak, neohrozili však argentínsku bránku.

Do druhého polčasu poslal brazílsky tréner Tite namiesto Freda na ihrisko Roberta Firmina v snahe oživiť ofenzívu. V 52. minúte Brazílčania rozvlnili sieť, no gól neplatil pre ofsajd.

Argentínčania odolávali náporu päťnásobných majstrov sveta, ktorým nepomohli ani striedania. V 87. minúte sa po priamom kope Neymara dostal k lopte striedajúci Gabirel, no argentínsky brankár jeho strelu vyrazil.

Záver Argentínčania bez problémov odkontrolovali a na pôde najväčšieho kontinentálneho rivala sa tešili zo zisku cennej trofeje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport