Na hlavný obsah

Miliardár Bezos poletí do vesmíru, posádku doplní aj najmladší a najstarší astronaut histórie

Víťaz aukcie sa letu nezúčastní.

Miliardár Bezos poletí do vesmíru, posádku doplní aj najmladší a najstarší astronaut histórie
Na snímke raketoplán New Shepard spoločnosti Jeffa Bezosa Blue Origin. Foto: ČTK/ZUMA

Technologický magnát, miliardár a zakladateľ Amazonu Jeff Bezos v utorok (20. 7.) poletí v rakete New Shepard prvýkrát so svojou posádkou k hranici vesmíru. Firma Blue Origin, ktorej raketa patrí, sa tak môže zaradiť medzi súkromné spoločnosti schopné dopravovať astronautov do vesmíru.

Let, ktorý by mal trvať desať až dvanásť minút, bude významný aj tým, že sa ho spoločne zúčastní doteraz najstarší aj najmladší astronaut. Priamy prenos bude možné sledovať na webe spoločnosti.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Štefan Hudec:

Raketa má vzlietnuť o 15.00 h SELČ z kozmodrómu spoločnosti Blue Origin v púšti na západe Texasu. Podľa plánu sa od nej po necelých troch minútach odpúta modul s posádkou a sám vystúpi nad Kármánovu hranicu vo výške 100 kilometrov, ktorá je všeobecne uznávanou hranicou medzi zemskou atmosférou a vesmírnym priestorom.

<strong>Plán letu rakety New Shepard.</strong>Foto: blueorigin.com
Foto: blueorigin.com

Kým nosná raketa začne klesať späť k zemi, štvorica ľudí v module si bude tri až štyri minúty užívať stav beztiaže. Raketa po svojom približne sedemminútovom lete pristane horizontálne v texaskej púšti asi dve míle (cca 3,2 km) od miesta štartu. Modul by mal potom na zem bezpečne dosadnúť o tri až päť minút neskôr.

Najstarší a najmladší kozmonaut

Spolu s Jeffom Bezosom poletí aj jeho brat Mark. Posádku tvorí tiež 82-ročná priekopníčka letectva Wally Funková, ktorá sa stane najstarším človekom, ktorý zavíta do vesmíru.

Doterajším držiteľom rekordu bol astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa znovu pozrel v roku 1998 v 77 rokoch.

Štvrtým členom tímu je 18-ročný Oliver Daemen, ktorý prekoná rekord sovietskeho kozmonauta Germana Titova. Ten sa v roku 1961 dostal do vesmíru ako druhý človek po Jurijovi Gagarinovi v 25 rokoch.

Veľmi drahá letenka

Jedno z miest na palube raketoplánu dal Bezos do aukcie, ktorej výťažok poputuje do nadácie „Club for the Future“ na podporu vzdelávania mladých v oblasti vedy, technológií, inžinierstva a matematiky.

Výherca aukcie, ktorého meno nezverejnili, ponúkol približne 30 miliónov amerických dolárov (cca 25 miliónov eur), no do vesmíru sa nepozrie. Technologická firma podľa denníku The Wall Street Journal oznámila, že víťaz mal údajne problém s časovým plánom letu.

Miesto sa tak uvoľnilo pre najmladšieho účastníka letu Holanďana Daemena, ktorému vstupenku do kozmu za nešpecifikovanú sumu zakúpil jeho otec.

Konkurenčný boj

V boji o lukratívnu vesmírnu turistiku predstihol Bezosa majiteľ konkurenčnej firmy Virgin Galactic Richard Branson. Ten sa 11. júla zúčastnil prvého úspešného letu raketoplánu VSS Unity k hranici vesmíru s kompletnou šesťčlennou posádkou.

Bezos však ostáva pokojným, keďže Branson podľa neho do vesmíru nedoletel. Raketoplán Unity totiž vystúpil len nad 80 kilometrov a túto výšku uznávajú za hranicu vesmíru „len štyri percentá sveta“, vysvetlil šéf Blue Origin.

Ako v prípade VSS Unity, tak modulu vyneseného raketou New Shepard, ide v každom prípade „len“ o takzvané suborbitálne lety. To znamená, že nedosiahnu obežnú dráhu Zeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet