Na hlavný obsah

Milióny detí sa vlani nedostali k vakcínam proti rôznym ochoreniam, upozorňujú UNICEF a WHO

Ide napríklad o osýpky, záškrt či čierny kašeľ.

Milióny detí sa vlani nedostali k vakcínam proti rôznym ochoreniam, upozorňujú UNICEF a WHO
Na snímke dieťaťu podávajú perorálnu vakcínu proti detskej obrne. Foto: UNICEF

Pre pandémiu koronavírusu vlani výrazne ubudlo zaočkovaných detí, vakcíny proti chorobám ako záškrt či čierny kašeľ sa nedostali k takmer 23 miliónom z nich.

Ide o najvyššiu hodnotu za viac ako posledné desaťročie, oznámili vo štvrtok (15. 7.) v spoločnej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF).

„V roku 2021 nás môže čakať absolútna katastrofa,“ varovala expertka WHO na očkovanie Kate O ‚ Brienová.

Zdravotníci aj zdroje sa podľa organizácií namiesto bežnej prevencie sústredili na boj s koronavírusom, pre ktorý museli niektoré zdravotnícke zariadenia aj zatvoriť či skrátiť ordinačné hodiny.

Osýpky na vzostupe

Dopad detí nechránených vakcínou a rýchleho uvoľňovania koronavírusových reštrikcií, ktoré dovtedy čiastočne chránili aj pred prenosom detských chorôb, už možno vo svete pozorovať napríklad na epidémiách osýpok v Pakistane, uviedla O ‚ Brienová.

Osýpky, jedny z najviac nákazlivých chorôb na svete, môžu byť pre deti mladšie ako päť rokov smrteľné, a to najmä v afrických či ázijských krajinách so slabým zdravotníctvom, uvádza WHO.

Choroba sa šírila hlavne v ohniskách v Afganistane, Mali, Somálsku a Jemene, dokazuje správa. O prvú dávku očkovacej látky pre pandémiu prišlo okolo 22,3 milióna detí, čo je najviac od roku 2010.

V roku 2020 nedostalo všetky tri dávky vakcíny proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu 22,7 milióna detí. Je to o 3,7 milióna viac ako v roku 2019 a zároveň najvyššia hodnota od roku 2009. Veľkú časť tohto počtu tvorí iba desať krajín s Indiou a Nigériou na prvom mieste.

Covid vs. deti

Rovnako tiež „znepokojivo vzrástol“ počet detí, ktoré nedostali vôbec žiadnu dávku vakcíny. Zatiaľ čo za rok 2019 ich bolo 13,6 milióna, vlani sa úplne bez očkovania ocitlo 17,1 milióna detí. Väčšina z nich žije v slumoch alebo v krajinách zasiahnutých vojnovými konfliktami, uviedol Ephrom Lemango z UNICEF.

WHO kvôli tomu vyzvalo svetové štáty, aby príliš skoro neuvoľňovali reštrikcie týkajúce sa dodržiavania rozstupov a zhromažďovania sa.

„Ale keď sa tak stane, a už sa tak aj deje, uvidíme viac a viac prenosov patogénov, ktorým sa dá očkovaním zabrániť,“ dodala O ‚ Brienová.

Preočkovanosť vakcínou proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu sa v čase pred pandémiou dlhodobo držala na úrovni 86 percent, v roku 2020 klesla na 83 percent. V prípade vysoko nákazlivých osýpok, u ktorých sa preočkovanosť populácie vyžaduje na 95 percent, dostalo druhú dávku len 71 percent detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet