Na hlavný obsah

Minimálna mzda by sa mala zvýšiť, príplatky za nočné a víkendy nie

Odborári s návrhom nesúhlasia.

Minimálna mzda by sa mala zvýšiť, príplatky za nočné a víkendy nie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Zamestnávatelia súhlasia so zvýšením budúcoročnej minimálnej mzdy o 23 eur. Narastie tak zo súčasných 623 eur na 646 eur, čo je 57 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov. Trvajú však na tom, že príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky sa rok zvyšovať nebudú.

Odborári sú proti. Chcú, aby najmenej zarábajúcim ľuďom vzrástli zárobky o vyššiu sumu. Na Slovensku poberajú minimálnu mzdu približne štyri percentá Slovákov, čo je približne 217 000 ľudí.

„Príplatky sú dnes od minimálnej mzdy odpojené a ich prípadné navyšovanie bude závisieť od dohody s ministerstvom práce. My však vzhľadom na materiálovú krízu a covid krízu navrhujeme, aby sa nezvyšovali a zostali na úrovni roku 2021,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.

Sociálni partneri mali na dohodu o náraste minimálnej mzdy čas do 15. júla. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch, kompromis nenašli. Odborári chceli, aby sa minimálna mzda zvýšila až na 60 percent. Najmenej zarábajúci by tak dostali v hrubom namiesto súčasných 623 eur až 680 eur.

„Slovensko sa prepadlo z hľadiska priemernej mzdy úplne na chvost Európskej únie. Za nami je už len Rumunsko a Bulharsko. Už nás predbehli krajiny ako Litva, Lotyšsko a o krajinách V4 ani nehovorím. Minimálna mzda je predpokladom na to, aby sa tlačila hore aj priemerná mzda,“ konštatuje prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika