Na hlavný obsah

Minister školstva Gröhling vyzval učiteľov, aby sa zaočkovali

Rizikovým je podľa neho vyšší priemerný vek pedagógov.

Minister školstva Gröhling vyzval učiteľov, aby sa zaočkovali
Na vpravo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) na návšteve základnej školy. Foto: TASR

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) vyzval učiteľov a zamestnancov škôl, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Rezort o tom informoval v piatok (23. 7.). O tri dni skôr – v utorok (20. 7.) vyzval k očkovaniu aj dospelých a deti.

V súvislosti s prípravami na nový školský rok je podľa neho nutné, aby na školách bola čo najvyššia zaočkovanosť pre zamedzenie šírenia covidu v triedach či na školách. Dodal, že rizikovým faktorom je vyšší priemerný vek pedagogického zboru (cca 45 rokov).

„Chcem preto vyzvať všetkých učiteľov a zamestnancov škôl, aby sa zaočkovali. Je to jediný spôsob, ako v tretej vlne ochránime svoje zdravie a zdravie ľudí v našom okolí. Zároveň takto prispejeme k tomu, aby školy fungovali a aby na nich nevznikali ohniská nákazy,“ uviedol.

Gröhling pripomenul, že zaočkovaním sa ľudia vyhnú ťažkému priebehu choroby a chránia aj svoje okolie. Oprel sa aj o výsledky štúdie, podľa ktorej majú zaočkovaní aj v prípade infekcie v tele nižšiu vírusovú nálož. Doplnil tiež, že očkovanie je tiež prínosnejšie než prekonanie ochorenia.

„Dnes je na internete veľa dezinformácií. No myslím si, že práve učitelia by sa mali snažiť medzi nimi rozlišovať. V škole učiteľ vyučuje vedecké poznatky. A aj tu je dôležité dôverovať vede a výskumu. Klinické štúdie hovoria jasnou rečou. Potvrdzujú, že očkovanie je efektívne a bezpečné. Je dôležité, aby pre funkčný chod škôl využili očkovanie všetci, ktorí majú túto možnosť,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko