Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva porovnalo riziká pri očkovaní a pri ochorení COVID-19

Riziká pri očkovaní sú neporovnateľne menšie.

Riziká očkovania proti koronavírusu sú neporovnateľne menšie ako rizika spojené s prekonaním ochorenia COVID-19, upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) evidoval k 14. júlu 2021 655 hlásení závažných nežiaducich účinkov a 4 úmrtia v súvislosti s očkovaním proti covidu, pričom v troch prípadoch úmrtí sa súvis ukázal ako možný a v jednom ako pravdepodobný. Samotné ochorenie COVID-19 si vyžiadalo na Slovensku 12 527 úmrtí (údaj platný k 19. 7.) a 49 493 hospitalizácií.

Na Slovensku bolo do utorka (20. 7.) zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 2 211 340 osôb, pričom druhú dávku vakcíny už dostalo 1 876 334 z nich.

Kým po vakcíne sú dlhodobé vedľajšie účinky raritné, 13,7 % ľudí pociťuje po prekonaní covidu dlhodobé ťažkosti.

Cena vakcíny, napríklad od spoločnosti Pfizer/BioNtech, je 12 eur, zatiaľ čo náklady na hospitalizáciu pacienta s covidom predstavujú 2 089 eur.

„Kto sa rozhodne nezaočkovať sa, skôr či neskôr sa vírusom nakazí,“ upozorňuje ministerstvo s odvolaním sa na popredných svetových virológov, ako je Christian Drosten.

Vysvetlilo, že je to tak preto, že nové varianty koronavírusu sú infekčnejšie. Naopak, ochota vlád prijímať a ochota ľudí dodržiavať prísne opatrenia je čoraz nižšia.

„Je preto dôležité mať jasnú predstavu o rizikách, aké sú spojené s očkovaním a o rizikách, ktoré predstavuje ochorenie COVID-19. Takúto predstavu je lepšie si vytvárať zo súhrnných dát od relevantných inštitúcii ako na základe príbehov na sociálnych sieťach,“ uzavrelo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko