Na hlavný obsah

Množstvo seniorov je stále nezaočkovaných, môže to urýchliť nástup tretej vlny

Ku kolektívnej imunite má Slovensko stále ďaleko.

Na Slovensku je stále množstvo nezaočkovaných seniorov. Odborníci upozorňujú, že práve títo ľudia sú naďalej najviac ohrození. Ich slabá zaočkovanosť môže urýchliť nástup tretej vlny pandémie. Vláda preto opätovne vyzýva k vakcinácii, nad povinným očkovaním štát neuvažuje.

Počas prvej a druhej vlny pandémie tvorili 90 % hospitalizácií ľudia nad 50 rokov. Dáta ministerstva zdravotníctva ukazujú, že ešte 850 000 ľudí z tejto vekovej kategórie nie je zaočkovaných.

„V tomto kontexte je tá situácia geograficky na Slovensku veľmi rôznorodá. Kým na západe Slovenska je plná zaočkovanosť, teda aj druhou dávkou, na úrovni 80 %, tak sú mnohé okresy, kde je zaočkovanosť populácie nad 50 rokov ešte pod 50 %,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík.

Na Slovensku je momentálne zaočkovaných približne 40 % ľudí. Priemer Európskej únie pritom prekročil 50 %. Jedno z riešení, ako dosiahnuť kolektívnu imunitu, je povinné očkovanie. Niektoré krajiny už po ňom siahajú. Slovenská vláda o tom neuvažuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko