Na hlavný obsah

Mohutné požiare na Cypre majú štyri obete, krajina čaká na pomoc z cudziny

Obete zrejme pochádzali z Egypta.

Mohutné požiare na Cypre majú štyri obete, krajina čaká na pomoc z cudziny
Na snímke oblak dymu z lesného požiaru na Cypre. Foto: TASR/AP

Pri rozsiahlych lesných požiaroch na Cypre zahynuli štyria ľudia. V nedeľu 4. júla to oznámilo cyperské ministerstvo vnútra, informovali agentúry AFP, Reuters a AP. Obete požiaru pochádzali zrejme z Egypta a ich telá našli v cyperskom okrese Larnaca, v ktorom lesný požiar pretrváva už od soboty (3. 7.).    

„Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o štyri osoby, ktoré boli od včera nezvestné. Zažívame ten najničivejší požiar od založenia Cyperskej republiky, a to ako z hľadiska materiálnych škôd, tak, bohužiaľ, aj v súvislosti s ľudskými životmi,“ uviedol cyperský minister vnútra Nicos Nouris.

Lesný požiar poháňaný silným vetrom vypukol v sobotu a zasiahol najmenej desať obcí a oblasť s rozlohou 50 štvorcových kilometrov v pohorí Troodos. Dôvod požiaru zatiaľ nie je známy, na Cypre však v letných mesiacoch zaznamenávajú vysoké teploty, ktoré v posledných dňoch prekročili 40 stupňov Celzia. Polícia uviedla, že v súvislosti s požiarom vypočúvala jedného 67-ročného muža.

Cyprus požiadal v sobotu ostatné členské štáty Európskej únie o pomoc pri likvidácii požiaru. Pomoc Cypru zatiaľ podľa vyslalo Grécko, Taliansko a Izrael, odkiaľ odleteli lietadlá, ktoré majú pomôcť uhasiť požiare na ostrove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet