Na hlavný obsah

Muž, ktorý posprejoval Karlov most v Prahe, sa prihlásil na polícii

Most „zdobia“ modré nápisy v angličtine.

Muž, ktorý posprejoval Karlov most v Prahe, sa prihlásil na polícii
Posprejovaný Karlov most v Prahe. Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Polícia už pozná vandala, ktorý v piatok (9. 7.) posprejoval časť Karlovho mosta. Potom, čo vyhlásili pátranie po mužovi a žene, sa im v sobotu (10. 7.) večer prihlásil mladík a k činu sa priznal.

Polícia pozná aj totožnosť dievčatá, obaja hľadaní sú mladiství. Informovali o tom spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz.

Modré nápisy v angličtine sa na moste objavili v piatok, v sobotu popoludní ich začal odstraňovať reštaurátor.

„Áno, vaše informácie môžem potvrdiť, v podvečerných hodinách prišiel na miestne oddelenie polície mladík, ktorý sa spoznal na záberoch uverejnených v médiách a priznal sa, že posprejoval Karlov most. Poznáme už aj totožnosť dievčaťa,“ uviedol hovorca pražskej polície Jan Daněk.

„Obaja sú však mladiství, takže viac informácií poskytnúť nemôžem. Vec momentálne vyšetrujeme,“ dodal.

Sprejerovi hrozí až väzenie

Za trestný čin poškodenia cudzej veci hrozí páchateľovi až trojročné väzenie. Škodu, ktorá na jednej z najznámejších pamiatok Českej republiky vznikla, vyčíslili na zhruba 100 000 českých korún (3 900 eur).

Reštaurátor Jakub Tlučhoř začal na moste čistiace práce v sobotu popoludní. Odhadol, že prácu dokončí v priebehu niekoľkých dní.

Vandalské prejavy sprejerov odstraňoval z najstaršieho mosta v Prahe už niekoľkokrát, tento prípad však označil za zatiaľ najrozsiahlejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet