Na hlavný obsah

Na hraniciach pribudnú posily, rezort vnútra chce otvárať aj menšie priechody

Hraničný režim ostáva v II. stupni Alert systému.

Na hraniciach pribudnú posily, rezort vnútra chce otvárať aj menšie priechody
Na snímke vpravo minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a vľavo riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ Robert Gucký. Foto: TASR

Polícii pri strážení hraničných priechodov a verejného poriadku pomôžu ozbrojené zložky finančnej správy a Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Informoval o tom v stredu (7. 7.) minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) po rokovaní vlády.

Denne bude vyčlenených až do 200 príslušníkov ZVJS a do 500 príslušníkov finančnej správy s platnosťou do 31. decembra 2021.

Mikulec tiež oznámil, že navýšenie počtu príslušníkov na hraniciach navrhli preto, aby mohli postupne otvárať aj menšie hraničné priechody, ktoré sú momentálne uzavreté.

„Máme 33 malých hraničných priechodov, ktoré sa uzavreli, budeme sa snažiť postupne čo najviac z nich sprejazdniť,“ dodal s tým, že sprejazdniť by sa mohli do konca týždňa a prejde sa na náhodné hraničné kontroly.

V prípade, že dôjde k zhoršeniu pandemickej situácie v susedných krajinách, Mikulec naznačil, že hranične priechody sa budú zatvárať. Ak sa Slovensko prepne do III. čiernej fázy, zatvoria sa všetky hranice.

„Uvedomujeme si, že situácia nie je jednoduchá. Sme v tom spoločne, snažíme sa príjmať opatrenia na ochranu zdravia a životov ľudí,“ uviedol šéf rezortu vnútra na margo sťažností ľudí, ktorí denne dochádzajú za prácou aj práve cez tieto menšie priechody.

O otváraní hraničných priechodov medzi Českou republikou a Slovenskom informoval aj český minister vnútra Jan Hamáček.

Režim na hraniciach

Slovensko ostáva v oranžovej fáze, teda v II. stupni Alert systému. Zatvorené ostanú niektoré menšie hraničné priechody.

„Chcem požiadať ľudí prechádzajúcich cez hranice, aby dodržiavali opatrenia a registráciu do ehranice. Nikto neobmedzuje cestovanie ani dochádzanie do práce,“ zdôraznil Mikulec.

Mikulec zároveň avizoval, že v stredu budú na pôde ministerstva zdravotníctva rokovať so zástupcami pendlerov o ich aktuálnej situácii v súvislosti s podmienkami prechodu cez hranice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko