Na hlavný obsah

Na podporu pôdohospodárov vyčlení vláda 285 miliónov eur navyše

Štát zvýši finančnú podporu o 11,2 %.

Na podporu pôdohospodárov vyčlení vláda 285 miliónov eur navyše
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nom. OĽANO) počas tlačovej konferencie 9. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva dostane počas najbližších piatich rokov 285 miliónov eur navyše z druhého piliera. Ide o peniaze, ktoré čerpá z Európskej únie ako projektové podpory. Štát tieto prostriedky spolufinancuje na úrovni 25,7 %, v období rokov 2023 až 2027 to však bude 36,9 %. Oznámil to minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu (21. 7.).

„Ide o to mimoriadne dôležitý kanál pre peniaze, ktoré putujú z európskych zdrojov. Je to dôležité pre podporu pôdohospodárov a lesníkov,“ povedal.

„Verím, že pôjde o zásadnú zmenu a na základe tejto finančnej podpory budeme môcť nastavovať nové politiky,“ uviedol šéf agrorezortu Samuel Vlčan (nom. OĽANO) s tým, že štát chce podporiť spoluprácu fariem a zvýšiť konkurencieschopnosť pôdohospodárov.

Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek skonštatoval, že Slovensko je v EÚ druhou najvidieckejšou krajinou po Írsku, preto je podpora vidieka pre krajinu prioritou. Podotkol, že nezamestnanosť v krajine je koncentrovaná práve na vidieku na juhovýchode SR.

Hovoril tiež o potrebe primeraného poriadku v priamych platbách. „Aby išli peniaze tým, ktorí ich potrebujú, boli cielené a smerované k pôdohospodárom,“ podčiarkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika