Na hlavný obsah

Na proteste v Bratislave rozbili okno na aute. Polícia hovorí, že vážnejšie narušenie poriadku nezachytila

V hlavnom meste protestuje 1 000 až 1 500 ľudí.

Na proteste v Bratislave rozbili okno na aute. Polícia hovorí, že vážnejšie narušenie poriadku nezachytila
Účastníci počas protestu pred Prezidentským palácom. (29. júla 2021, Bratislava) Foto: SITA

Na proteste, ktorý prebieha od štvrtkového (29. 7.) rána na Hodžovom námestí v Bratislave, polícia doposiaľ nezaznamenala vážnejšie narušenie verejného poriadku.

Na tlačovom brífingu to uviedol viceprezident Policajného zboru (PZ) Róbert Bozalka. Počas zhromaždenia, kde sa zišlo 1 000 až 1 500 účastníkov, podľa neho nedošlo k žiadnym útokom ohrozujúcim životy a zdravie.

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Viliam Adamec popísal, že osoby, ktoré sa ráno na námestí zišli, „pokojným spôsobom prejavovali svoje názory“.

„Máme informáciu, že došlo k jednému poškodeniu motorového vozidlu. Osoba, podľa všetkého účastník zhromaždenia, rozbil okno na vozidle. Táto osoba bola zadržaná,“ dodal vzápätí.

Protestujúci sa po pár hodinách rozhodli zablokovať premávku na okolitých cestách. Na otázky, prečo to polícia davu umožnila, Adamec uviedol, že je letná sezóna, cez námestie prechádza množstvo ľudí, aj turistov a „nedokážeme určiť, či sú to účastníci verejného zhromaždenia“.

Zároveň dodal, že ak by jednu cestu odblokovali a dav presunuli inam, „ten dav sa presunie na iné miesto„.

Adamec uviedol, že ľudia majú na pokojné zhromažďovanie sa ústavné právo. A aj keď bol protest neohlásený, polícia nemá zákonné dôvody proti nemu zasiahnuť.

Viceprezident PZ Bozalka doplnil, že celý priebeh protestu je monitorovaný kamerami a všetky zaznamenané priestupky sa budú riešiť aj po jeho skončení.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) neskôr vo štvrtok prostredníctvom videa vyhlásil, že situáciu v Bratislave sleduje so znepokojením.

„Každý má právo vyjadriť svoj názor, no malo by sa tak diať slušne a bez toho, aby obmedzoval slobodu druhých. Stojíme na prahu tretej vlny a v hre sú životy a zdravie našich blízkych, ktorých ochránime jedine tak, že sa budeme správať zodpovedne,“ uviedol premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko