Na hlavný obsah

Na severe Indie zabil blesk najmenej 11 ľudí

Niekoľko ďalších sa zranilo.

Na severe Indie zabil blesk najmenej 11 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmenej 11 ľudí prišlo o život a mnoho ďalších utrpelo zranenia, keď ich pri návšteve historickej pevnosti pri severoindickom Džajpure zasiahol blesk. Informuje o tom v pondelok (12. 7.) spravodajský web BBC.

Skupinu ľudí blesk zasiahol v nedeľu (11. 7.), keď sa v daždi fotili na vrchole veže pevnosti Ámér, ktorá pochádza z 12. storočia. Na mieste bolo v čase úderu blesku 27 ľudí. Niektorí údajne z veže skočili. Predstaviteľ miestnej polície médiám povedal, že väčšinu obetí tvoria mladí ľudia.

V posledných zhruba dvadsiatich rokoch blesky v Indii každý rok priemerne zabili 2 000 ľudí.

Len v nedeľu si v indickom štáte Rádžasthán, ktorého je Džajpur metropolou, zásahy bleskom podľa miestnych médií vyžiadali ďalších deväť mŕtvych. Rodiny obetí vraj dostanú 500 000 rupií (cca 5 658 eur) ako odškodné.

Obdobie monzúnov, ktoré charakterizujú silné lejaky, v Indii väčšinou trvá od júna do septembra. Podľa indického meteorologického úradu sa od šesťdesiatych rokov minulého storočia počty ľudí, ktorých v krajine každý rok zabije blesk, zdvojnásobili. Ako jeden z dôvodov úrad spomenul klimatickú zmenu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet