Na hlavný obsah

Na Slovensku potvrdili 72 nových prípadov delta variantu

Stále však mierne prevažuje britská mutácia.

Na Slovensku potvrdili 72 nových prípadov delta variantu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Slovensku sekvenovaním odhalili ďalších 72 prípadov výskytu delta variantu. Až 63 percent z nich tvoril import z iných krajín EU i mimo nej. Informovala o tom v stredu (21. 7.) hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková.

V ostatných prípadoch išlo o úzke kontakty týchto ľudí, avšak našli sa aj prípady bez cestovateľskej anamnézy, teda neboli v zahraničí a ani s nikým takým neprišli do kontaktu.

„Celkovo sme na Slovensku od júna 2021 laboratórne potvrdili 107 prípadov. Hoci v súčasnosti na Slovensku ešte mierne prevažuje alfa variant, môžeme očakávať ďalší rast podielu delta variantu. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže na význame naberať komunitné šírenie,“ spresnila Račková.

ÚVZ opäť pripomína, že delta variant môže mať skôr príznaky bežnej chrípky, nádchy, alergie či prechladnutia. Náchylnejší na infekciu sú mladšie osoby, ktoré často ochorenia podceňujú a budú tak šíriť vírus ďalej.

„Najúčinnejšiou ochranou proti ochoreniu COVID-19 je očkovanie,“ zdôrazňuje ÚVZ s tým, že dôležité je aj dodržiavať všetky protipandemické opatrenia ako aj pravidlá na hraniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko