Na hlavný obsah

Na úradoch bude od budúceho roka potrebných menej papierových dokumentov

Poslanci schválili novelu zákona proti byrokracii.

Na úradoch bude od budúceho roka potrebných menej papierových dokumentov
Na ilustračnej snímke daňovníci vypĺňajú daňové priznanie na daňovom úrade v Trenčíne. Foto: TASR

Od začiatku budúceho sa opäť zníži počet dokumentov, ktoré budú musieť občania alebo podnikatelia osobne predkladať úradom v papierovej podobe. Poslanci totiž v sobotu (24. 7.) definitívne schválili novelu zákona proti byrokracii.

Štát týmto spôsobom pokračuje v znižovaní administratívnej záťaže fyzických a právnických osôb využívaním informačných systémov verejnej správy.

V poradí tretia vlna znižovania administratívnej záťaže vypúšťa povinnosť predkladať orgánom verejnej moci okolo 20 výpisov a potvrdení.

Návrh predkladalo ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Prijatým zákonom sa rozšíri rozsah údajov, ktoré bude verejná správa evidovať v informačných systémoch. Občania a podnikatelia tak nebudú musieť jednotlivé potvrdenia predkladať v listinnej podobe.

„Zároveň sa odbúravaním administratívnej záťaže a zjednodušovaním procesov obmedzuje možnosť vzniku korupcie,“ dodáva ministerstvo.

Čo všetko už nebude treba nosiť na úrady?

Novela ruší povinnosť predkladať orgánom verejnej moci kópiu rodného, sobášneho ako aj úmrtného listu či potvrdenie o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania.

Podobne už nebude treba na úrady nosiť potvrdenie o pobyte, o pridelení IČO, ale ani výpis z centrálneho registra hospodárskych zvierat alebo potvrdenie o tom, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, v konkurze ani na neho nie je vyhlásený konkurz. Rovnako už nebude nutné fyzicky odovzdávať výpis z registra poskytovateľov sociálnych služieb, z registra sociálnych podnikov a potvrdenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Zmeny sa dotknú aj vybraného okruhu právoplatných rozhodnutí súdov, ďalej výpisu z registra a zoznamu advokátov, či z centrálneho registra exekúcií.

V papierovej podobe už nebude potrebné predkladať ani potvrdenie o poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi, doklad preukazujúci ťažké zdravotné postihnutie a údaje vzťahujúce sa k narodeniu dieťaťa a úmrtiu obsiahnuté vo vybraných informačných systémoch a registroch rezortu zdravotníctva.

Obdobne to bude aj pri potvrdení o poberaní osobitného príspevku baníkom, potvrdení o poberaní dôchodkov starobného dôchodkového sporenia a údajoch potrebných na zápis do registra prijímateľov dvoch percent daní.

Schválenou novelou zákona sa okrem iného skompletizuje odstránenie všetkých potvrdení a výpisov ako príloh predkladaných záujemcami o zákazky v rámci procesu verejného obstarávania, respektíve vyžadovaných pri rôznych žiadostiach o financovania zo štátneho rozpočtu, eurofondov alebo pri žiadostiach o dotácie a granty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko