Na hlavný obsah

Naď odovzdal medaily vojakom na Cypre: Sme jednou z hlavných síl, ktoré tu pôsobia

O ich stiahnutí sa neuvažuje, povedal.

Naď odovzdal medaily vojakom na Cypre: Sme jednou z hlavných síl, ktoré tu pôsobia
Na snímke oceňovanie vojakov medailami OSN pri príležitosti 20. výročia SLOVCON na veliteľstve Sektoru 4 (kemp Štefánik) misie UNFICYP počas návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa. Foto: TASR

Slovenskí vojaci si pripomenuli 20. výročie pôsobenia v mierovej misii OSN UNFICYP na Cypre. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) pri tejto príležitosti odovzdal v piatok v kempe M. R. Štefánika vo Famaguste 42 príslušníkom Ozbrojených síl SR medaily OSN za službu v operácii.

Šéf rezortu navštívil tiež kemp PB-104 v obci Athienu, ktorý v súvislosti s pôsobením slovenského kontingentu premenovali na Kemp Pribina.

„Od malej jednotky, ktorá sem prišla v počte 30 ľudí pred 20 rokmi, sme dnes jednou z hlavných síl, ktoré tu pôsobia. Máme na starosti jeden z troch sektorov, ten najdôležitejší,“ skonštatoval minister s tým, že na prácu slovenských vojakov počúva samé pozitívne ohlasy.

V Sektore 4 pôsobí aktuálne 190 vojakov. O stiahnutí Slovákov z misie sa podľa Naďa v súčasnosti neuvažuje. Naopak, diskutuje sa o prevzatí ďalších úloh.

Slovenský príspevok ocenila aj veliteľka UNFICYP Ingrid Gjerdeová. „Sektor 4 je geograficky veľký a zahŕňa politicky veľmi citlivé územia,“ upozornila s tým, že misia je nevyhnutná na udržanie pokojného a bezpečného prostredia na ostrove.

Ako pripomenul veliteľ slovenského kontingentu Ján Hric, na Cypre sa vystriedalo už vyše 3 800 slovenských mierotvorcov. „Operácia UNFICYP je tak doposiaľ nielen najdlhším pôsobením Ozbrojených síl SR v rámci plnenia záväzkov medzinárodného krízového manažmentu, no zároveň aj operáciou s dlhodobo najpočetnejším personálnym zastúpením,“ poznamenal.

Minister obrany navštívil aj hliadkovaciu základňu PB-104 v Athienu, druhú najväčšiu základňu v priestore zodpovednosti Sektora 4. Odhalil tu znak kempu s novým názvom Kemp Pribina. Ide o veliteľskú základňu pre prvú strážnu čatu, avšak zároveň sa stala záložnou logistickou základňou pre Sektor 4.

Pôsobia na nej aj dva styčné tímy pre vyjednávanie s opozičnými silami. Počas druhej vlny pandémie COVID-19 sa po uzavretí hraníc stala záložným miestom velenia a riadenia Sektora 4 a hlavným logistickým centrom zásobovania slovenského kontingentu. Slúži tu 45 profesionálnych vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko