Na hlavný obsah

Nádej na nájdenie preživších nezvestných po povodniach v Nemecku pohasína

Úrady stále evidujú desiatky nezvestných.

Nádej na nájdenie preživších nezvestných po povodniach v Nemecku pohasína
Záplavy v Nemecku postihli tisíce ľudí. Foto: ČTK/AP

Nádej na nájdenie preživších po ničivých povodniach na západe Nemecka z minulého týždňa pohasínajú. Nemeckým médiám to povedala viceprezidentka úradu pre technickú pomoc THW Sabine Lacknerová.

Záplavy, ktoré západnú časť Nemecka postihli po búrkach z minulej stredy (14. 7.) a ktoré v sobotu (17. 7.) zasiahli aj východ krajiny, si podľa aktuálnych údajov vyžiadali najmenej 172 ľudských životov.

Len v najhoršie zasiahnutom okrese Ahrweiler v spolkovej krajine Porýnie-Falcko je ale naďalej nezvestných 155 osôb. Počet ľudí postihnutých živlom sa v celom Nemecku odhaduje na 40 000, uviedla dnes agentúra DPA.

„Momentálne ešte pátrame po nezvestných, napríklad pri odpratávaní ciest alebo čerpaní vody z pivníc,“ uviedla Lacknerová. „Teraz je však, žiaľ, veľmi pravdepodobné, že už obete nezachránime, ale len vyslobodíme ich telá,“ podotkla.

Zasiahnutá infraštruktúra i poľnohospodárstvo

Obrovské škody utrpela tiež infraštruktúra, zničené či poškodené boli cesty, železnice, mosty, vysielače mobilného signálu, elektrické vedenia, plynovody i vodovody.

Podľa oznámenia železničného dopravcu Deutsche Bahn (DB) poškodila povodeň sedem regionálnych tratí v Porýní-Falcku a Severnom Porýní-Vestfálsku natoľko, že ich bude potrebné postaviť úplne znova či ich dôkladne sanovať. Celkovo bolo zasiahnutých 600 kilometrov tratí.

Škody sčítava tiež poľnohospodárstvo. Úrodu v zaplavených oblastiach buď úplne spláchla voda, alebo sú polia tak podmáčané, že na ne nemôže vyjazdiť poľnohospodárska technika. Podrobnejší obrázok o rozsahu katastrofy by podľa hovorcu poľnohospodárskej komory Severného Porýnia-Vestfálska mala do konca týždňa poskytnúť analýza satelitných snímok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet