Na hlavný obsah

Nadúmrtnosť sa v júni mierne znížila, covid bol ôsmou najčastejšou príčinou

Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji.

Počty zomretých sa v júni priblížili predošlým rokom. Celková nadúmrtnosť sa za tento mesiac na Slovensku znížila na 5 %, v štyroch krajoch však dosahovala vyššie hodnoty do 10 %. COVID-19 bol medzi príčinami úmrtí na ôsmej priečke, dosiaľ sa tento rok umiestňoval do tretieho miesta. Informoval o tom v stredu (28. 7.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najnižšia za deväť mesiacov

Spresnil, že v júni zomrelo na Slovensku 4 251 osôb, čo je najmenej za posledných dvanásť mesiacov. Celkový počet úmrtí prevyšoval zhruba o 5 % priemer júnových hodnôt v predchádzajúcich piatich rokoch. Ochorenie COVID-19 sa na úmrtiach podieľalo necelými 2 %.

Ide o najnižšiu nadúmrtnosť za ostatných deväť mesiacov. Situácia v počte zomretých sa začína približovať k stavu z predchádzajúcich rokov. Počty úmrtí i celková nadúmrtnosť sa od začiatku tohto roku plynule znižujú, uviedli štatisti.

„Nadúmrtnosť je najnižšia od septembra minulého roka, ešte minulý mesiac bola na úrovni 9 % a pred dvoma mesiacmi v apríli na 28 %. Najvyššie hodnoty sme v SR zaznamenali v januári, keď pri rekordných 9 100 úmrtiach, dosiahla skoro 77 %,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najlepšie a najhoršie kraje

Nadúmrtnosť sa počas šiesteho mesiaca tohto roka prejavila v šiestich z ôsmich slovenských krajov, pričom v jednotlivých regiónoch dosahovala 5 až 10 %.

Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, nasledovali Košický a Trnavský kraj. V dvoch Bratislavskom a Žilinskom kraji bol počet úmrtí mierne nižší než priemer predošlých piatich rokov.

Oproti májovým hodnotám sa situácia v miere nadúmrtnosti zhoršila v Banskobystrickom, Trnavskom a Nitrianskom kraji – najviac v Banskobystrickom o 8 % (v máji bola nadúmrtnosť vyše 1 %).

Naopak, v porovnaní s májom bolo najvýraznejšie zlepšenie situácie v Žilinskom kraji (pokles o 15 %) a v Prešovskom kraji (pokles o 14 %).

Najčastejšie umierali mladší seniori

V seniorskej kategórii nad 65 rokov zostali aj júnové hodnoty vyššie, ako je priemer predchádzajúcich rokov – zomrelo takmer 3 300 osôb, čo je o 8 % viac ako päťročný priemer. Štatistiky o úmrtiach už niekoľko mesiacov najviac ovplyvňuje podskupina mladších seniorov (od 65 do 74 rokov), v júni predstavovala ich nadúmrtnosť takmer 18 %.

„Oproti máju nadúmrtnosť mladších seniorov klesla o 5  percentuálnych bodov, ale napríklad v porovnaní s tohtoročným januárom až o 90 bodov,“ zdôraznila Podmanická. V podskupine starších seniorov nad 75 rokov prevyšoval počet zomretých päťročný priemer len o necelé 4 %.

Príčiny úmrtí

Najčastejšími príčinami úmrtí v šiestom mesiaci tohto roka boli choroby obehového systému tvorili 47 % úmrtí (2 000 osôb) a nádory 25 % (1 100 osôb). Tieto dve skupiny ochorení patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny úmrtí.

Kým na kardiovaskulárne choroby zomrelo v júni oproti priemeru predošlých piatich rokov o 4 % viac osôb, v prípade nádorov stále zomieralo menej ľudí, ale hodnoty sa priblížili k predošlým rokom. Pri týchto dvoch príčinách bola najhoršia situácia vo vekovej štruktúre mladších seniorov.

Na následky infekcie COVID-19 zomrelo v júni už len 76 osôb, čo predstavuje necelé 2 % zo všetkých zomretých – takmer tri štvrtiny jeho obetí boli seniori nad 65 rokov. Koronavírus sa tak posunul na ôsmu priečku zo všetkých príčin úmrtí.

Na regionálnej úrovni mal koronavírus najväčší podiel na príčinách úmrtí v Prešovskom kraji (4 %) a v Žilinskom kraji (3 %). Menej ako jednopercentný podiel na úmrtiach dosiahol v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko