Na hlavný obsah

Najväčšie odlesnenie od roku 2015. Amazonský pralese má nový júnový rekord

Brazílsky prezident označuje aktivistov za „rakovinu“.

Najväčšie odlesnenie od roku 2015. Amazonský pralese má nový júnový rekord
Na snímke odlesnené územie Amazonského pralesa v brazílskom štáte Para na severe krajiny. Foto: TASR/AP

Odlesňovanie Amazonského pralesa v Brazílii dosiahlo v júni rekordný rozsah už po štvrtý mesiac za sebou, informovala v sobotu (10. 7.) agentúra AFP.

Podľa brazílskeho Národného inštitútu pre výskum vesmíru (INPE) v júni ubudlo ďalších 1 062 kilometrov štvorcových pralesa, čo je nárast v porovnaní s júnom 2020, keď bolo odlesnených 1 043 kilometrov štvorcových.

Ide zároveň o najvyšší júnový údaj odkedy INPE začal v roku 2015 zhromažďovať údaje.

V prvom štvrťroku 2021 ubudlo celkovo 3 609 kilometrov štvorcových Amazonského pralesa, čo je o 17 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

Od svojho nástupu k moci v roku 2019 brazílsky prezident Jair Bolsonaro presadzuje komercializáciu Amazónie a jej otvorenie pre ťažbu dreva a poľnohospodárstvo.

Koniec ťažby do roku 2030?

Mimovládne organizácie, ktoré sa snažia dažďový prales chrániť, zvykne Bolsonaro označovať za „rakovinu“.

Nedávno však oprášil svoj sľub, že v Amazonskom pralese sa do roku 2030 úplne prestane s odlesňovaním a že Brazília bude do roku 2050 uhlíkovo neutrálnym štátom.

Ochrancovia životného prostredia však napriek tomu aj naďalej obviňujú Bolsonarovu vládu z neodbornosti a dokonca zo sabotovania opatrení na ochranu životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet