Na hlavný obsah

NAKA obvinila 14 ľudí z daňových podvodov. Škoda presahuje 18 miliónov eur

Sú medzi nimi aj bývalí predstavitelia Finančnej správy.

NAKA obvinila 14 ľudí z daňových podvodov. Škoda  presahuje 18 miliónov eur
Na ilustračnej snímke príslušník NAKA. Foto: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila 14 ľudí z podvodov na daňových vratkách. Dovedna spôsobili štátu škodu vo výške viac ako 18 miliónov eur. Informoval o tom v piatok (2. 7.) hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

Viac ako 50 policajtov od stredy (30. 6.) zasahuje v rámci rozsiahlej policajnej akcie s krycím názvom „daniari“, ktorá súvisí s organizovanou trestnou činnosťou na západnom Slovensku.

„Vyšetrovateľ ich už obvinil z daňovej trestnej činnosti a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny,“ uviedol Slivka na margo zadržaných a obvinených osôb.

Podľa Slivku ide vraj o bývalých čelných predstaviteľov Finančnej správy SR, zamestnancov daňových úradov, podnikateľských subjektov a ďalších koordinátorov zločineckej skupiny.

Obvinení mali zabezpečiť, „že si konkrétne spriaznené daňové subjekty neoprávnene uplatnili nárok na vrátanie dane z pridanej hodnoty“, dodáva hovorca PPZ.

„Následne mali za úplatok zabezpečiť priebeh daňovej kontroly alebo miestneho zisťovania tak, aby napriek neoprávnenosti žiadaných nadmerných odpočtov došlo k ich vyplateniu,“ spresnil Slivka.

U viacerých osôb je dôvod na väzobné stíhanie. Celkový počet obvinených, ako aj finančná škoda, s veľkou pravdepodobnosťou nie sú konečné. „Vyšetrovatelia naďalej pokračujú v objasňovaní tejto rozsiahlej trestnej činnosti,“ uzavrel hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko