Na hlavný obsah

Nákupy antigénových testov neboli v rozpore so zákonom, tvrdí šéf hmotných rezerv

Matovič vylúčil väzby na firmu Eurolab Lambda.

Nákupy antigénových testov neboli v rozpore so zákonom, tvrdí šéf hmotných rezerv
Na snímke predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Ján Rudolf. Foto: TASR

„Nie je pravda, že Správa štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) trikrát nakupovala testy na ochorenie COVID-19 v rozpore so zákonom.“ Uviedol to v stredu (14. 7.) predseda SŠHR Ján Rudolf.

Minimálny podiel pochybenia

Tvrdí, že sporná je len jedna zo štyroch zákaziek a ani s týmto zistením Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) SŠHR nesúhlasí. Rudolf zároveň dodal, že „nie je pravda ani to, že nákup antigénových testov, ktoré dodala trnavská firma Eurolab Lambda, bol nezákonný“.

Ani tvrdenie opozície, že SŠHR porušila zákon pri nákupe testov za 50 miliónov eur, nie je pravdivý, sporný je podľa Rudolfa len nákup testov za 3,9 milióna eur. Percentuálny podiel pochybenia, s ktorým ale SŠHR nesúhlasí a proti ktorému sa odvolala, je tak v celkovom hodnotení zákaziek iba 0,08 %.

SŠHR si podľa Rudolfa počká na výsledok odvolania, v prípade negatívneho výsledku je pripravená brániť sa aj súdnou cestou.

Odstúpenie sa nekoná

Ján Rudolf tiež informoval, že odstúpenie z funkcie, ku ktorému ho vyzvala opozícia, nezvažuje.

Vyzvala ho na to mimoparlamentná strana Hlas-SD, aby tak urobil v rámci vyvodenia zodpovednosti za „nezákonný nákup antigénových testov“. „Ak tak neurobí sám, mala by ho okamžite odvolať vláda,“ tvrdí predseda strany Peter Pellegrini.

Opozičný Smer-SD chce vidieť účtovníctvo trnavskej firmy Eurolab Lambda. Strana hovorí o podozreniach, že vláda nenakúpila testy priamo od juhokórejskej firmy, od ktorej ich kupovala trnavská firma, len preto, lebo by sa pritom „nenabalila“.

Predseda strany Robert Fico uviedol, že vedenie trnavskej firmy je napojené na predstaviteľov vlády – na ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Matovič vylúčil väzby na firmu

„Jediné spojenie medzi Igorom Matovičom a predmetnou firmou je, že majú svoje bydlisko, respektíve sídlo v Trnave,“ uviedla hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) Ľubica Janíková.

Úrad vlády (ÚV) SR odmietol „nabaľovanie sa“ na verejných zákazkách. Janíková podotkla, že to bolo typické pre vlády Fica a Pellegriniho. „Dôkazom je celá plejáda ich nominantov, ktorí sa dnes navzájom udávajú a sedia obvinení v kolúznej väzbe,“ dodala.

„Pánovi Ficovi a Pellegrinimu treba pripomenúť bývalého šéfa SŠHR, pána Kičuru, ktorý mal svoj pochybný poklad uložený v zlatých tehličkách a dnes je trestne stíhaný. Obom odporúčame, aby spolupracovali s políciou pri odhaľovaní trestnej činnosti svojich nominantov,“ dodala hovorkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko