Na hlavný obsah

Nákupy testov štátnymi hmotnými rezervami boli nezákonné, vyplýva z kontroly

Nákup skúmal Úrad pre verejné obstarávanie.

Nákupy testov štátnymi hmotnými rezervami boli nezákonné, vyplýva z kontroly
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) postupovala pri troch zákazkách na nákup testov na ochorenie COVID-19 v rozpore so zákonom. Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

SŠHR sa proti zisteniu úradu odvolala, rozhodnutie teda nie je právoplatné. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku ÚVO.

Štátne rezervy podľa ÚVO porušili princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. Zmluvu mali uzavrieť „s úspešným uchádzačom, ktorého ponuka nespĺňa požiadavky na predmet zákazky stanovené kontrolovaným, pričom uvedené porušenie zákona o verejnom obstarávaní malo vplyv na výsledok verejného obstarávania“.

Kontrolovali nákup, ktorý predchádzal prvému plošnému testovaniu

Kontrola ÚVO sa týkala zákaziek na skríningové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19, ktoré SŠHR uzavrela v dôsledku mimoriadnej udalosti v októbri 2020.

Rezervy nakupovali testy cez priame rokovacie konanie. Pri takomto postupe môže štát osloviť priamo jednu firmu a uzavrieť s ňou zmluvu. Je to síce rýchlejšie, medzi firmami ale nedochádza k súťaži, a preto ani k znižovaniu cien.

Hoci sa aj SŠHR snažili osloviť viaceré firmy, ich postup podľa nadácie Zastavme korupciu vzbudzuje viaceré pochybnosti. Upozornila napríklad na to, že firmám dali na predloženie ponuky menej ako jeden pracovný deň, čo mohlo zvýhodniť tých, ktorí o zákazke vopred vedeli.

Zákazku v hodnote 39,5 milióna eur zadala SŠHR spoločnosti Eurolab Lambda, v hodnote 8,9 milióna eur firme Abbott Laboratories Slovakia a zákazku v hodnote 3,9 milióna eur dostala spoločnosť Juhapharm.

V odvolacom konaní bude rozhodovať Rada ÚVO, lehota na rozhodnutie je 45 dní.

Na nákupe testov najviac zarobila trnavská firma

Nadácia Zastavme korupciu v júni tohto roka upozornila na neprimeraný rast zisku firmy Eurolab Lambda, ktorá bola v obstarávaniach v súvislosti s pandémiou najúspešnejšia.

Októbrový nákup od trnavskej firmy mal zabezpečiť dostatok antigénových rýchlotestov na uskutočnenie projektu celoplošného testovania, s ktorým prišiel vtedajší premiér Igor Matovič (OĽANO). Jeho kritici upozorňovali na to, že majiteľ firmy je zároveň spoluvlastníkom súkromnej školy, do ktorej chodia aj Matovičove dcéry.

Nadácia Zastavme korupciu zároveň upozornila, že v minulom roku vzrástol zisk tejto pomerne malej firmy až 117-násobne. „Eurolab Lambda mal vlani zisk 3,72 milióna eur, kým rok predtým len 32 000 eur. Tržby firme vzrástli približne 12-násobne a presiahli hranicu 55,5 miliónov,“ uviedla nadácia.

K znásobeniu ziskov firmy podľa nadácie došlo „najmä vďaka tomu, že vyhrala verejné zákazky za vyše 80,5 milióna eur, pričom zákazky na dodávky testov z toho tvorili 79,5 milióna eur.“ Ide o celkovú hodnotu všetkých zákaziek od štátu za celý minulý rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko