Na hlavný obsah

Nárast infekcií na Pyrenejskom polostrove. Môžu za to najmä tínedžeri

Španielsko a Portugalsko hlásia tisíce nových prípadov.

Nárast infekcií na Pyrenejskom polostrove. Môžu za to najmä tínedžeri
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Španielsku sa vo štvrtok (1. 7.) potvrdilo 12 345 prípadov infekcie koronavírusom, čo je najvyšší denný údaj v krajine od polovice februára. Najviac sa koronavírus šíri medzi mladými vo veku 12 až 19 rokov. Informujú o tom miestne médiá.

Aj Portugalsko vo štvrtok oznámilo najvyšší denný prírastok nákaz od polovice februára a od piatka (2. 7.) zaviedlo zákaz nočného vychádzania v Lisabone a Porte.

Nákaza medzi mladými

Úmrtnosť na ochorenie COVID-19 je teraz v Španielsku najnižšia od začiatku pandémie a ani nemocnice zatiaľ nebojujú s prívalom nových pacientov. To spôsobuje práve fakt, že sa nákaza šíri najviac medzi mladými, u ktorých nie je priebeh choroby väčšinou vážny.

Pre šíriaci sa vírus v tejto vekovej kategórii zvažujú niektoré autonómne regióny Španielska nové obmedzenia, týkajúce sa najmä večernej zábavy.

Napríklad v Katalánsku sa počet denne potvrdených ochorení v tomto týždni za tri dni takmer zdvojnásobil z 2 700 na štvrtkových 5 206. Reprodukčné číslo od polovice júna zase vzrástlo z 0,95 na 1,7. Najviac sa nákaza šíri v katalánskej metropole Barcelone a jej okolí.

Španielsko pritom tento týždeň dosiahlo nový denný rekord v očkovaní proti covidu, keď za jeden deň aplikovalo 747 000 dávok vakcíny. Obe dávky dostalo už asi 18 miliónov ľudí a aspoň jednu dávku približne 25,6 milióna obyvateľov.

Zákaz nočného vychádzanie

Portugalsko vo štvrtok zaznamenalo 2 449 nových prípadov nákazy koronavírusom. Tamojšia vláda už pred dvoma týždňami sprísnila obmedzenia, keď na víkendy obmedzila cestovanie z a do Lisabonu a neskôr skrátila aj otvárací čas reštaurácií, barov i časti obchodov.

Víkendový zákaz cestovania do Lisabonu, ktorý sa netýkal leteckej dopravy a pracovných ciest, už vláda zmiernila, prekračovať hranice hlavného mesta môžu ľudia s negatívnym testom či európskym covidovým certifikátom.

Od piatka ale zaviedla vláda v Lisabone a Porte a niekoľkých ďalších obciach v ich okolí zákaz nočného vychádzania od 23.00h do 5.00h. Toto obmedzenie sa dotkne štyroch miliónov ľudí, teda asi 40 percent obyvateľov krajiny.

Aj v Portugalsku sa nákaza šíri najmä medzi mladými, takže nemocnice nie sú zďaleka také vyťažené, ako boli začiatkom roka, keď krajina musela požiadať o zahraničnú pomoc.

V desaťmiliónovom Portugalsku dostalo minimálne jednu dávku vakcíny zatiaľ okolo 5,7 milióna ľudí, z toho asi 3,4 milióna obyvateľov krajiny je úplne zaočkovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet