Na hlavný obsah

Návrat žiakov do škôl v Európe: Briti nevylúčili povinné očkovanie, Francúzi spúšťajú kampaň

Česi potvrdili zmysluplnosť očkovania mladých.

Návrat žiakov do škôl v Európe: Briti nevylúčili povinné očkovanie, Francúzi spúšťajú kampaň
Na snímke britský premiér Boris Johnson na návšteve školy v Spojenom kráľovstve. Foto: TASR/AP

Pravidelné testy alebo očkovanie – tak vidia začiatok školského roka viaceré krajiny, ktoré spustili intenzívne vakcinačné kampane zamerané na študentov a žiakov. O podmienkach prezenčného vyučovania a pobytu na internátoch diskutujú Francúzi, Briti či Poliaci.

Ideálny čas

Poľský námestník ministra zdravotníctva Waldemar Kraska povedal, že v spolupráci s rezortom školstva robia všetko pre to, aby sa od 1. septembra mohli poľskí žiaci a študenti vrátiť do školských lavíc.

„Teraz je ideálny čas dať svoje deti zaočkovať, čo obe ministerstvá podporia intenzívnou kampaňou,“ uviedol. Z jeho slov citoval aj Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. Krajina registruje 45 % plne zaočkovaných obyvateľov.

Nočné kluby áno, čo školy?

Očkovanie odporúča aj britská ministerka pre deti a rodiny Vicky Fordová, ktorá zatiaľ nevylúčila možnosť zavedenia povinného očkovania pre študentov, čo by podľa nej na jeseň značne uľahčilo návrat k prezenčnému vyučovaniu.

Univerzity v Spojenom kráľovstve, ktoré má vyše 55 % plne zaočkovaných obyvateľov, sú však voči takejto podmienke skeptické. Britská študentská únia ju označila za diskriminačnú.

Premiér Boris Johnson však už avizoval, že certifikát o očkovaní bude od septembra podmienkou pre vstup do nočných klubov alebo na hromadné podujatia. Spojené kráľovstvo má takmer 70 % plne zaočkovaných dospelých.

Francúzsky premiér Jean Castex minulý týždeň vylúčil očkovaciu povinnosť pre žiakov a študentov, no vakcináciu silne odporúča ako významne účinnú stratégiu proti delta variantu koronavírusu a vláda spúšťa intenzívnu kampaň na stredných školách a školských internátoch.

Prioritne treba očkovať seniorov, tvrdí český imunológ

Zmysluplnosť očkovania pre deti staršie ako 12 rokov potvrdila aj Česká vakcinologická spoločnosť. Epidemiológ a bývalý minister zdravotníctva Roman Prymula to potvrdil pre Český rozhlas Plus. „Mierne tie prínosy skutočne prevažujú,“ povedal.

Naopak, imunológ Masarykovej univerzity v Brne Vojtěch Thon si myslí, že s očkovaním detí mladších ako 18 rokov je lepšie počkať. Prioritou má byť podľa Thona očkovanie seniorov.

„Sú pre použitie, ktoré je v angličtine označované ako emergency use – ide o záchranu života. Podstatné je zaočkovať tých, ktorí môžu zomrieť, čo v tejto chvíli deti nie sú a viacerí toto ochorenie už prekonali,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet