Na hlavný obsah

Nebezpečenstvo ľuďom nehrozí, na Dunaji sa však začalo s preventívnymi opatreniami

V prípade núdze postavia mobilné protipovodňové hradenie.

Nebezpečenstvo ľuďom nehrozí, na Dunaji sa však začalo s preventívnymi opatreniami
Hladina Dunaja v Bratislave dosiahla v pondelok o 6.00 h ráno výšku 696 centimetrov. Foto: TASR

Situácia na Dunaji je pre toto obdobie bežná a niet dôvodu na paniku. Uviedol to v pondelok (19. 7.) štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča v súvislosti s monitoringom prívalovej vody, ktorá dorazila do Bratislavy z Nemecka a Rakúska, teda oblastí, ktoré postihli záplavy.

Situáciu sledujú štátni vodohospodári zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) a Vodohospodárskej výstavby (VV), pričom sa začalo s preventívnymi opatreniami.

Kiča spresnil, že v prípade možného ohrozenia majetku obyvateľov Bratislavy a okolia postavia mobilné protipovodňové hradenie.

„Prvý stupeň povodňovej aktivity upozorňuje na jav, keď môžu vzniknúť škody na majetku, nebezpečenstvo ľuďom nateraz nehrozí. Napriek tomu majú vodohospodári pripravenú techniku a zamestnancov, ktorí operatívne inštalujú mobilné protipovodňové hradenie,“ vysvetlil Kiča.

Spresnil, že do starého koryta Dunaja sa prepúšťa 900 metrov kubických za sekundu, pričom bežný prietok je 400 až 600 metrov kubických za sekundu. Vodohospodári sú pripravení v prípade potreby pokračovať v navyšovaní prietoku do starého koryta rieky.

SVP sa riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau a pre krátkodobejšie aktivity monitoruje dve stanice pri Viedni – Korneuburg a Kienstock.

Štátny podnik VV začal tvoriť rezervu ako predbežné opatrenia a prepúšťa vyššie prietoky do starého koryta Dunaja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko