Na hlavný obsah

Neďaleko mongolskej metropoly otvorili nové letisko, nesie meno Džingischána

Vzniklo s podporou Japonska.

Neďaleko mongolskej metropoly otvorili nové letisko, nesie meno Džingischána
Na snímke nové letisko v Mongolsku. Foto: SITA/AP

Pri mongolskom hlavnom meste Ulanbátar otvorili v nedeľu 4. júla dlhoočakávané medzinárodné letisko. Jeho prevádzku spustili leteckou linkou do Tokia; lietadlo mongolských štátnych aerolínií MIAT odštartovalo o 11.40 h miestneho času (05.40 h SELČ), informovala tlačová agentúra Sinchua.

Nové letisko, ktoré nesie meno mongolského dobyvateľa Džingischána, sa nachádza približne 50 kilometrov južne od Ulanbátaru v provincii Töv.

„Dúfame, že toto nové letisko, ktoré ročne vybaví tri milióny cestujúcich, bude prínosom pre spoločenský, ekonomický a turistický rozvoj celej krajiny,“ vyhlásil počas slávnostného otvorenia mongolský prezident Ukhnaagiin Khürelsükh.

Letisko má slúžiť ako hlavný vzdušný prístav Mongolska a nahradí bývalé medzinárodné letisko Buyant-Ukhaa v Ulanbátare. Nový komplex poskytuje moderné zariadenia, väčší priestor terminálov, ako aj hustejší plán spojov. Letisko vzniklo s pomocou japonskej vlády a jeho výstavba, ktorá sa začala v roku 2013, stála 582 miliónov dolárov.

Otvorenie letiska niekoľkokrát odložili, naposledy vlani z dôvodu pandémie. Jeho predchodca, bývalé medzinárodné letisko Buyant-Ukhaa, vzniklo v roku 1957 a poskytovalo iba obmedzený počet letov, dopĺňa tlačová agentúra AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet