Na hlavný obsah

Nemecké mestá po katastrofe: Umrelo viac ako sto ľudí, nie je jasné, koľko je nezvestných

V regióne chýba telefónny signál.

Nemecké mestá po katastrofe: Umrelo viac ako sto ľudí, nie je jasné, koľko je nezvestných
Zničený most cez rieku Ahr v nemeckom meste Schuld. Foto: SITA/AP

Prírodná pohroma s viac ako 100 obeťami na životoch je pre Nemecko najhoršia od druhej svetovej vojny. Katastrofa zasiahla najmä mestá Erftstadt, Ahrweiler a Schuld na západe Nemecka. Obete hlási aj Belgicko a zasiahnuté je i Holandsko, Švajčiarsko a Luxembursko.

Obete pribudli v Erftstadte v piatok (16. 7.) po tom, ako sa tam skoro ráno v dôsledku zosuvu pôdy zrútilo veľa domov. Obrázky z oblasti katastrofy, vzdialenej asi 40 kilometrov od Kolína nad Rýnom, ukazujú rozsiahly kráter, ktorý pohltil masy hliny, bahnitej vody a sutín.

Bilancia obetí zrejme ešte narastie

Záchranné práce často neboli možné, uviedli miestne úrady. Aj obete z tohto miesta zhoršili tragickú bilanciu prírodnej katastrofy. Mnoho ľudí je pritom podľa úradov ešte nezvestných.

„Situácia v našom spolkovom štáte je naďalej veľmi napätá. Utrpenie nemá konca,“ cituje šéfku regionálnej vlády v Porýní-Falcku Malu Dreyerovú český spravodajský portál ČT 24. Ešte vo štvrtok (15. 7.) evidovali úrady v tomto regióne 28 obetí.

Nezvestných je stále obrovské množstvo ľudí, len okres Ahrweiler vo štvrtok informoval o 1 300 nezvestných. Úrady v regióne pripúšťajú, že s istotou nevedia, aký je ich skutočný počet. Mestá a obce totiž ostali bez telefónneho signálu, čo úplne znemožňuje komunikáciu so stratenými.

Dá sa očakávať, že počet obetí v piatok ešte narastie, uvádza portál BBC. Rozsah nešťastia je každou hodinou jasnejší, konštatuje.

Záplava prišla náhle

Cesty v okolí Erftstadtu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sú neprejazdné a záchranné tímy sa pokúšajú dostať k obyvateľom aspoň na člnoch. „Infraštruktúra sa zrútila. Nemocnice nemôžu nikoho prijímať. Opatrovateľské domy museli evakuovať,“ povedala podľa agentúry Reuters hovorkyňa regionálnej vlády.

V meste Ahrweiler v Porýní-Falcku sa niekoľko domov doslova zosunulo. Mesto v troskách pôsobí akoby sa stalo obeťou cunami. „O 23.30 h (v stredu) tu bola len troška vody, o jednej ráno bolo pod vodou všetko. Náš byt, naša kancelária, domy našich susedov, všetko bolo pod vodou v priebehu pätnástich minút. Išlo to veľmi rýchlo,“ povedal agentúre AFP miestny obyvateľ Agron Berischa.

Oblasť západného Nemecka, ktorú zasiahli záplavy:

Celé obce ležia v troskách. Domy sú vytopené, mosty zlámané a autá stále pod vodou. „Bolo to také strašné, nemohli sme nikomu pomôcť. Ľudia mávali z okien,“ povedal agentúre Reuters Frank Thel pred hromadou sutín v meste Schuld, kde sa tiež zrútilo niekoľko domov.

Podľa Dreyerovej teraz voda všade opadáva, preto sa budú objavovať telá ľudí, ktorí pri katastrofe utopili. „Je to horor. Je to úplne zlé, keď to zasiahne ľudskú existenciu. Keď sú zničené domy, keď ulice vyzerajú tak, ako sme to videli. Ale to, že pri tejto katastrofe zomierajú ľudia, to je naozaj strašné,“ povedala premiérka spolkového štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet