Na hlavný obsah

Nemecké záplavy si vyžiadali dokopy už najmenej 156 životov

Zasiahnutú oblasť navštívi Merkelová.

Nemecké záplavy si vyžiadali dokopy už najmenej 156 životov
Na snímke ľudia pátrajú po obetiach v zaplavených autách na ceste v nemeckom Erftstadte. Foto: TASR/AP

Počet obetí ničivých záplav v Nemecku sa vyšplhal na 156. Informovala o tom v nedeľu (18. 7.) podľa agentúry AFP polícia. Najviac postihnutou spolkovou krajinou je Porýnie-Falcko, ktoré teraz hlási 110 mŕtvych. Polícia vyjadrila obavu, že počet obetí sa bude ďalej zvyšovať.

Do Porýnia-Falcka v nedeľu pricestuje nemecká kancelárka Angela Merkelová. V sobotu (17. 7.) oblasti postihnuté prírodnou katastrofou navštívil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Dalších 45 obetí hlásia zo susedného Severného Porýnia-Vestfálska, pričom jeden človek zahynul pri povodniach v Bavorsku, ktoré zasiahli prívalové dažde v sobotu.

V Severnom Porýní-Vestfálsku patrí k najpostihnutejším miestam mesto Erftstadt, ležiace asi 20 kilometrov juhozápadne od Kolína nad Rýnom, kde mnohých ľudí hľadajú ich príbuzní. Úrady evidujú 59 nezvestných. Medzi hľadanými sú aj obyvatelia opatrovateľského domu pre seniorov, ktorý museli evakuovať.

Minister financií Olaf Scholz sa podľa denníku Bild chystá navrhnúť v stredu (21. 7.) vláde balík okamžitej pomoci postihnutým. Malo by ísť o 300 miliónov eur. Odhadnúť škody napáchané záplavami sa zatiaľ nikto nepokúsil.

Silné dažde a záplavy zasiahli v uplynulých dňoch okrem Nemecka aj Belgicko, kde v sobotu stúpol počet obetí na 27, no tiež Holandsko, Francúzsko, Švajčiarsko či Luxembursko.

Hladiny riek v sobotu stúpali tiež v Rakúsku či nemeckom Sasku pri hranici s Českou republikou, kde sa objavili aj správy o škodách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet