Na hlavný obsah

Nemecko postihnuté záplavami chce požiadať o peniaze z Fondu solidarity EÚ

O pomoci z nemeckých zdrojov bude vláda rokovať v stredu.

Nemecko postihnuté záplavami chce požiadať o peniaze z Fondu solidarity EÚ
Žena odhadzuje trosky v nemeckom meste Ahrweiler. Foto: ČTK/AP

Nemecko chce po katastrofálnych povodniach z minulého týždňa požiadať o peniaze z Fondu solidarity Európskej únie (EÚ), ktorý členské krajiny využívajú v prípadoch živelných pohrôm. Uviedla to v utorok (20. 7.) agentúra Reuters, ktorá má k dispozícii predbežný plán vládnej pomoci.

Okamžitá pomoc postihnutým oblastiam zo spolkových aj krajinských zdrojov by mala dosiahnuť 400 miliónov eur.

Záplavy, ktoré západnú časť Nemecka postihli po stredajších (14. 7.) búrkach a lejakoch a ktoré v sobotu (17. 7.) zasiahli aj východ krajiny, si podľa aktuálnych údajov vyžiadali najmenej 165 ľudských životov.

V Porýní-Falcku, konkrétne v najhoršie postihnutom okrese Ahrweiler, registrujú 117 mŕtvych a 749 zranených. V Severnom Porýní-Vestfálsku evidujú 46 obetí, dvaja ľudia zomreli tiež v Bavorsku.

Na okamžitú pomoc prispeje spolková vláda aj jednotlivé krajiny

Spolková vláda sa podľa vládneho dokumentu chystá postihnutým oblastiam poskytnúť okamžitú finančnú pomoc vo výške 200 miliónov eur. Smerovať by mali na opravu domov a zničenej infraštruktúry a tiež na podporu ľuďom v krízovej situácii.

Ak spolkové krajiny prispejú ďalšími 200 miliónmi eur, na okamžitú pomoc bude k dispozícii spolu 400 miliónov eur. O tejto sume podľa agentúry DPA hovoril už v nedeľu (18. 7.) spolkový minister financií Olaf Scholz.

Šéf poslancov bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Alexander Dobrindt v pondelok DPA povedal, že štát poskytne ľuďom postihnutým katastrofou „pomoc v rekordnej výške“. „Teraz potrebujeme ofenzívu solidarity pre okamžitú pomoc a obnovu pre zaplavené oblasti,“ povedal.

O vládnej pomoci pre zasiahnuté oblasti, najmä v Porýní-Falcku a Severnom Porýní-Vestfálsku, bude kabinet kancelárky Angely Merkelovej rokovať v stredu (21. 7.).

Do zaplavených oblastí pošlú očkovací autobus

Občanom zo zaplavených území pomôže vláda aj v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou. V oblasti bude pôsobiť očkovací autobus, kam ľudia budú môcť prísť na vakcínu alebo na test na covid bez predchádzajúceho objednania.

Očkovanie a testovanie sú najdôležitejšie preventívne opatrenia proti nárastu počtu ochorení, povedal hovorca ministra zdravotníctva spolkovej krajiny Porýnie-Falcko. „Vzhľadom na infraštruktúru, ktorá je takto zničená, tu existuje nebezpečenstvo,“ dodal.

„Očkovaním a rýchlotestami chceme postihnutým aj tým, ktorí pomáhajú, urobiť nebyrokratickú ponuku, aby sme v oblasti katastrofy udržali pandémiu na uzde,“ povedal štátny tajomník ministerstva Denis Alt. Súčasne vyzval všetkých dospelých, ktorí sa doteraz nenaočkovali, aby tak čo najrýchlejšie urobili.

V spolkovej krajine Porýnie – Falcko je doteraz plne očkovaných vyše 46 percent obyvateľov.

Obnova môže trvať roky

Fond Únie ktorý by mal Berlínu teraz pomôcť, vznikol v lete roku 2002 ako reakcia na rozsiahle záplavy v krajinách strednej Európy. Odvtedy boli prostriedky z neho využité pri ôsmich desiatkach katastrof, ako sú povodne, lesné požiare, zemetrasenie, ale aj obdobie katastrofálneho sucha.

Hoci neboli celkové povodňové škody doteraz vyčíslené, obnova zatopených oblastí môže podľa odhadov trvať roky. „Po záplavách na Labe v roku 2002 trvalo asi tri roky, kým boli odstránené najväčšie škody, a päť rokov, kým postihnuté oblasti vyzerali opäť normálne,“ povedal pre DPA šéf združenia podnikateľov v stavebníctve (ZDB) Reinhardt Quast.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet