Na hlavný obsah

Nemecko sprísňuje vstup do krajiny pre turistov i domácich dovolenkárov

Reagujú tak na nárast počtu infikovaných.

Nemecko sprísňuje vstup do krajiny pre turistov i domácich dovolenkárov
Na archívnej snímke sú nemeckí policajti na hranici s Českou republikou. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda v piatok (30. 7.) schválila sprísnenie podmienok pri vstupe do krajiny. Od nedele (1. 8.) bude potrebné, aby sa všetci ľudia nad 12 rokov preukázali buď negatívnym testom na covid, potvrdením o uzdravení alebo dokladom o absolvovanom očkovaní. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vládneho hovorcu.

„Všetci nezaočkovaní, ktorí prichádzajú do Nemecka, sa musia nabudúce nechať otestovať bez ohľadu na to, či cestujú lietadlom, autom alebo vlakom,“ povedal minister zdravotníctva Jens Spahn. Doteraz sa toto opatrenie týkalo len osôb, ktoré pricestovali letecky.

Výnimku z povinnosti predkladať doklady o bezinfekčnosti budú mať podľa agentúry DPA ľudia dochádzajúci cez hranice za prácou a tiež tí, ktorí v Nemecku chcú stráviť menej ako 24 hodín. Preukázať sa jedným z troch uvedených dokladov budú musieť len v prípade, ak do Nemecka vstúpia z oblasti s vysokým rizikom nákazy alebo výskytom mutácií. 

Kabinet zdôvodnil sprísnenie reštrikcií snahou čo najviac predchádzať zavlečeniu koronavírusovej nákazy zo zahraničia. Súčasne tým reaguje na nárast počtu infikovaných v posledných viac ako troch týždňoch. Opatrenia sa okrem cudzincov výrazne dotknú aj Nemcov, ktorí sa budú vracať do vlasti z dovolenky v zahraničí.

Vláda tiež zjednodušila systém klasifikácie krajín z pohľadu epidemického nebezpečenstva. Nanovo zavádza len dve kategórie – oblasti s vysokým rizikom nákazy a oblasti so znepokojujúcim výskytom mutácií. Kategóriu pre „obyčajné“ rizikové oblasti zrušili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet