Na hlavný obsah

Nemecko zmiernilo obmedzenia pre cestujúcich z Británie i Portugalska

Krajiny už nie sú na zozname oblastí šírenia variantov.

Nemecko zmiernilo obmedzenia pre cestujúcich z Británie i Portugalska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP


Nemecko vyškrtlo Britániu, Indiu, Portugalsko a Rusko zo zoznamu oblastí s obávanými variantmi koronavírusu. V pondelok 5. júla to uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Z týchto krajín od stredy (7. 7.) možno do Nemecka cestovať za podmienky desaťdňovej karantény po príchode. Karanténu možno navyše skrátiť na päť dní negatívnym testom na covid.

Štvoricu štátov preradili o kategóriu nižšie medzi oblasti s častým výskytom koronavírusu.

Pred zmenou klasifikácie nesmeli cestujúci z uvedených krajín do Nemecka vstúpiť vôbec, ak tu nemali trvalý pobyt. Aj v tom prípade ale museli po príchode stráviť 14 dní v karanténe.

Pondelkové rozhodnutie prišlo tri dni po tom, ako kancelárka Angela Merkelová uviedla, že Briti, ktorí majú po oboch dávkach vakcíny, by mohli čoskoro do Nemecka cestovať bez nutnosti karantény po príchode.

Briti uvoľňujú

Britský premiér Boris Johnson aj napriek narastajúcemu počtu nakazených v pondelok potvrdil, že sa od 19. júla v Anglicku zrušia zvyšné protipandemické obmedzenia.

Obyvatelia sa tak napríklad budú môcť rozhodnúť, či budú na verejnosti nosiť rúška a dodržiavať rozostupy. Uvoľnenie podľa agentúry Reuters ukáže, či rýchly postup očkovania poskytuje dostatočnú ochranu pred vysoko nákazlivým variantom delta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet