Na hlavný obsah

Nemecko zrejme od septembra rozšíri povinné testy pri vstupe do krajiny

Potrebovať ich budú nezaočkovaní a tí, ktorí neprekonali covid.

Nemecko zrejme od septembra rozšíri povinné testy pri vstupe do krajiny
Federálni policajti kontrolujú na hranici vodiča, ktorý prichádza zo Švajčiarska v nemeckom pohraničnom meste Weil am Rhein. Foto: TASR/AP

Nemecko by mohlo urýchliť rozšírenie povinných testov na koronavírus pri vstupe do krajiny. Ľudia, ktorí nebudú zaočkovaní či neprekonali covid, budú zrejme potrebovať potvrdenie o negatívnom teste aj pri cestách autom a vlakom už od 1. augusta.

Podľa agentúry DPA to povedal v utorok (27. 7.) večer bavorský premiér Markus Söder (CSU) v televízii ARD. Podľa Agentúry DPA sa povinnosť testov aj pre cesty pozemnou dopravou do Nemecka pôvodne zamýšľala od 11. septembra.

Kontroly budú náhodné

„Pravidlo je relatívne jednoduché, každý, kto dorazí, či už autom, vlakom či lietadlom, bude potrebovať test,“ povedal Söder. Teraz platí táto povinnosť len pre ľudí, ktorí do Nemecka priletia lietadlom.

Bavorský premiér sa nevyjadril, či sa táto povinnosť bude týkať aj očkovaných a ľudí, ktorí covid prekonali. Už skôr ale podľa DPA spolkový minister vnútra Horst Seehofer (CSU) uviedol, že kto preukáže očkovanie či vyliečenie z covidu „samozrejme žiadny test nepotrebuje“.

Podľa Södera aj Seehofera budú kontroly potvrdenia o bezinfekčnosti na cestách náhodné. Kontroly na hraniciach Söder vylúčil.

Počet infikovaných v Nemecku od začiatku júla mierne rastie

Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo 2 768 nových prípadov nákazy koronavírusom a 21 úmrtí spojených s ochorením COVID-19, oznámil v stredu (28. 7.) Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet infikovaných je vyšší ako pred týždňom, keď nemecké úrady hlásili 2 203 infekcií.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie ochorením COVID-19 nakazilo 3,76 miliónov ľudí a 91 586 ich zomrelo. Z choroby sa zatiaľ vyliečilo 3, 649 miliónov ľudí.

Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa za tento čas v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov, od 6. júla stúpla zo 4,9 na aktuálnych 15,0. V utorok bol tento ukazovateľ na úrovni 14,5.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet