Na hlavný obsah

Nemecký dôchodca skladoval v pivnici tank, skončil na súde

Vlastnil aj protilietadlové delo, torpédo a ďalšie zbrane.

Nemecký dôchodca skladoval v pivnici  tank, skončil na súde
Na snímke z 2. júla 2021 bojový tank Panther je pripravený na prepravu z pozemku vily v nemeckej obci Heikendorf. Foto: TASR/AP

Nemeckí právnici sa sporia okolo prípadu dôchodcu, ktorý v suteréne svojho domu skladoval tank z čias druhej svetovej vojny, protilietadlové delo, torpédo a ďalšie zbrane. Informovala o tom v pondelok stanica BBC.

Tank i ostatné predmety vyzdvihli z domu v severonemeckom meste Heikendorf za pomoci armády ešte v roku 2015. Prokuratúra a obhajoba v súčasnosti vyjednávajú o treste, ktorý by pre 84-ročného muža prichádzal do úvahy – vrátane podmienečného trestu a pokuty do výšky 500 000 eur. Dôchodca tiež musí pre tieto monumentálne predmety nájsť nový domov.

O tank má záujem múzeum

Podľa mužovho obhajcu má o tank Panther záujem jedno múzeum v Spojených štátoch. Viacerí historici uvádzajú, že išlo o najefektívnejšie vozidlo tohto typu, aké Nemecko počas druhej svetovej vojny nasadilo, píše BBC.

Dôchodcu kontaktovalo aj niekoľko zberateľov z Nemecka v súvislosti s ďalšími predmetmi ako útočné pušky a pištole, citovali obhajcu miestne médiá.

Niektoré zbrane boli stále funkčné

Na pondelkovom pojednávaní v meste Kiel zhruba 100 kilometrov severne od Hamburgu sa úrady pokúšali určiť, či mužova vojenská zbierka porušovala nemecký zákon o kontrole vojnových zbraní, spresňuje BBC. Zákon totiž reguluje výrobu, predaj i transport zbraní využívaných vo vojne.

Obhajoba tvrdí, že množstvo zo zbraní skladovaných dôchodcom už nebolo funkčných a tank bol zakúpený už ako vrak. Podľa denníka Die Welt zvažujú v tomto prípade udelenie nižšej pokuty do výšky 50 000 eur. Prokuratúra však argumentuje, že niektoré zbrane i muníciu bolo stále možné použiť. 

Tak z pivnice presúvalo 20 vojakov    

Vyzdvihnutie tanku, ktorý už nemal pásy, z obývanej nehnuteľnosti a dostať ho na podvalník za účelom prepravy trvalo v júli 2015 zhruba 20 vojakom takmer deväť hodín, pripomína BBC.

Miestne úrady na dôchodcovu pivnicu upozornili kolegovia z Berlína, ktorí predtým prehľadali dom v súvislosti s odcudzenými artefaktmi z čias nacistickej éry.

Ďalšie pojednávanie v prípade bude v stredu (28. 7.) a rozhodnutie súdu sa očakáva na budúci mesiac, uzatvára BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet