Na hlavný obsah

Nenápadný delta variant. Môže sa javiť ako nachladnutie, tvrdí ministerstvo

Mladší ľudia sú náchylnejší.

Nenápadný delta variant. Môže sa javiť ako nachladnutie, tvrdí ministerstvo
Na ilustračnej snímke zdravotníčka počas testovania na koronavírus. Foto: TASR/AP

Infekčnejší a rýchlo sa šíriaci delta variant koronavírusu sa môže prejavovať inými príznakmi ako doteraz známe mutácie. Strata chuti a čuchu je zriedkavá, javí sa skôr ako bežné sezónne prechladnutie. Informovala o tom v stredu (14. 7.) hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Eliášová upozornila, že práve takéto nenápadné symptómy môžu viesť ľudí k podceňovaniu ochorenia a šíreniu nákazy ďalej.

Na Slovensku stále dominuje alfa variant, pôvodné známy ako britský. Sekvenáciou pozitívnych vzoriek slovenské laboratória dosiaľ identifikovali 35 prípadov nákazy infekčnejším delta variantom.

Išlo zväčša o ľudí prichádzajúcich zo zahraničia a ich úzke kontakty. Infekcia sa však potvrdila aj u niektorých ľudí, ktorí v zahraničí neboli.

„Štúdie ukazujú, že príznaky tohto variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu, či alergiu. Typickou je bolesť hlavy, bolesť hrdla, sekrécia z nosa a zvýšená teplota či horúčka,“ uvádza ministerstvo.

Medzi odlišnými príznakmi sú aj hnačky. Mladšie osoby sú náchylnejšie k infikovaniu sa touto mutáciou, a miera podceňovania ochorenia je u nich vyššia.

Identifikácia delta variantu nie je možná inak ako prostredníctvom RT-PCR testu a následnou sekvenáciou. „Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko