Na hlavný obsah

Nepokoje v JAR pokračujú. Majú desiatky obetí, hrozí aj nedostatok potravín či liekov

Armáda si nedokáže poradiť.

Nepokoje v JAR pokračujú. Majú desiatky obetí, hrozí aj nedostatok potravín či liekov
Nepokoje a násilnosti v JAR. Foto: TASR/AP

Najhoršie nepokoje od konca apartheidu. Tak hovorí vláda v Juhoafrickej republike o chaose, ktorý prepukol v časti krajiny a o život pri ňom prišlo už najmenej 72 osôb, pripomenul Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ľudia najprv vyšli do ulíc v reakcii na uväznenie exprezidenta Jacoba Zumu, podľa polície sa k nim ale pridali kriminálnici, ktorí začali ničiť majetok a rabovať obchody. V zasiahnutých oblastiach už hrozí nedostatok potravín a liekov.

Nedovolíme, aby sa ktokoľvek vysmieval z nášho demokratického štátu – oznámil minister, ktorý má na starosti policajné zložky v Juhoafrickej republike. Prisľúbil, že ich do terénu nasadí viac, aby skoncoval s násilím.

Mnohí miestni obyvatelia ale tvrdia, že bezpečnostné zložky a ani armáda si s nepokojmi, ktoré zachvátili východ krajiny, nevedia poradiť. Rozvášnené davy pochodujú ulicami miest, vrátane Johannesburgu, a ničia všetko, čo im príde do cesty.

Väčšina hlásených obetí prišla o život v tlačeniciach, ktoré vznikli pri rabovaní obchodov. Ľudia zo zdemolovaných a neraz aj podpálených prevádzok vynášajú toľko oblečenia a elektroniky, koľko unesú.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v mimoriadnom televíznom príhovore vyhlásil, že podobné nepokoje neboli v krajine už celé roky. Varoval pred nedostatkom potravín a liekov, ktorý hrozí zasiahnutým oblastiam.

Pred supermarketmi sa už tvoria dlhé rady a svoje domy bránia civilisti so zbraňami v rukách. Zatvoriť museli niektoré vakcinačné centrá aj najväčšiu rafinériu v krajine a hodnota juhoafrickej meny rand klesla na trojmesačné minimum. Zatiaľ sa však nezdá, že by sa demonštranti chystali z ulíc stiahnuť.

Ako hovorí jeden z nich, nestane sa tak, kým z väzenia neprepustia bývalého prezidenta Jacoba Zumu. Tomu vymeral súd 15-mesačný trest za to, že nespolupracoval pri vyšetrovaní obvinení z korupcie, ktorým čelí. Bývalý politik sa voči verdiktu odvolal. Konečné rozhodnutie, ktoré môže nepokoje ešte zintenzívniť, ale zatiaľ známe nie je.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet