Na hlavný obsah

Nepokoje v Juhoafrickej republike majú už vyše 200 obetí

Ide o takmer dvojnásobný nárast za 24 hodín.

Nepokoje v Juhoafrickej republike majú už vyše 200 obetí
Zhorené vozidlo po nepokoch neďaleko juhoafrického Durbanu. Foto: SITA/AP

Týždeň trvajúce nepokoje v Juhoafrickej republike si už vyžiadali najmenej 212 obetí na životoch. S odvolaním sa na piatkové (16. 7.) oznámenie vlády JAR o tom informovala agentúra AFP. Najnovšia bilancia predstavuje významný nárast oproti štvrtkovej (15. 7.), keď juhoafrické úrady hlásili 117 mŕtvych.

Protesty, ktoré prerástli do výtržností a rabovania obchodov, v krajine prepukli koncom minulého týždňa po uväznení exprezidenta Jacoba Zumu. Ten minulý štvrtok (8. 7.) nastúpil na výkon 15-mesačného trestu väzenia, ktorý dostal za pohŕdanie justíciou, keďže odmietol spolupracovať pri vyšetrovaní údajnej korupcie za jeho vlády.

V aglomerácii Johannesburgu zaznamenali ďalších šesť úmrtí, čím tamojšia bilancia mŕtvych stúpla na 32. V provincii KwaZulu-Natal, kde násilie začalo a odkiaľ Zuma pochádza, podľa ministerky Khumbudzo Ntshavheniovej, hlásili ďalších 89 mŕtvych, čo tamojšiu bilanciu zvýšilo na 180.

Mnoho ľudí bolo ušliapaných v tlačeniciach, ktoré sprevádzali rabovanie. Podľa odhadov úradov len v provincii KwaZulu-Natal vykradli z asi 800 obchodov tovar v hodnote miliardy dolárov.

Pred obchodmi s potravinami v tejto provincii sa v piatok už od skorého rána tvorili rady ľudí, ktorí prišli nakúpiť základné potraviny, detské plienky či krmivo pre zvieratá, keďže mali obavy z nedostatku.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v piatok povedal, že násilnosti boli naplánované a vyprovokované, pričom to označil za útok na demokraciu. Zdôraznil, že nedopustí, aby zvíťazila anarchia a chaos.

Agentúra AFP napísala, že polícia vypočúva 12 ľudí podozrivých z rozpútavania násilia. Podľa skorších oznámení úradov polície v súvislosti s rabovaním a výtržnosťami v krajine za posledný týždeň zadržala viac ako 2 000 osôb. Na pomoc polícii nasadila v uplynulých dňoch armáda aj vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet