Na hlavný obsah

Nespokojní pendleri blokujú hraničné priechody po celom Slovensku

Na D2 v smere do Maďarska sa tvoria rozsiahle kolóny.

Nespokojní pendleri blokujú hraničné priechody po celom Slovensku
Pendleri blokujú diaľničný hraničný priechod Čunovo-Rajka smerom do Maďarska v Bratislave v stredu 21. júla 2021. Foto: TASR

Hraničný priechod Čunovo – Rajka smerom do Maďarska je po stredajšom (21. 7.) proteste a blokácii opäť otvorený a priechodný. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí krajskí policajti.

Na diaľnici D2 v Bratislave sú však naďalej kolóny, ktoré sa vytvorili pre blokáciu hraničného priechodu.

Hraničný priechod zablokovali v stredu podvečer desiatky ľudí. Vyjadriť tým chceli nespokojnosť s novými podmienkami vstupu do SR, ktoré platia pre pandémiu nového koronavírusu.

Protestujúci vytvorili živú reťaz a skandovali heslá ako „hanba“ či „testovať sa nedáme“. Vyjadriť tým chceli nespokojnosť s podmienkami vstupu na Slovensko, a to najmä pre takzvaných pendlerov.

„Výrazne znevýhodňujú ľudí z prihraničných regiónov, a to napriek tomu, že bývajú na území, v ktorom nie je horšia epidemiologická situácia ako na Slovensku,“ tvrdia.

Podporu nespokojným pendlerom vyjadrili aj viaceré opozičné strany. Niektorí opoziční politici sa na proteste aj priamo zúčastnili.

Hraničný priechod Čunovo – Rajka blokovali protestujúci aj začiatkom júla.

Protesty aj na hraniciach s ČR a Maďarskom

Protesty prebiehajú aj na hraničnom priechode Bratislava (Petržalka) – Berg, Suchá Hora – Chocholów, polícia tiež eviduje blokáciu v Komárne, Milhosti, Šahách či v Brodskom.

Zablokovaný bol aj priechod v Štúrove, ten je však už prejazdný.

„V Komárne je prejazd blokovaný, polícia odkláňa cestujúcich na nový most. Protestujúci zablokovali aj hraničný priechod Milhosť. V Šahách je prejazd taktiež blokovaný, doprava je odkláňaná na hraničný priechod Šiatorská Bukovinka. Na diaľnici D2 Brodské je prejazd blokovaný,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Priechod Brodské – Lanžhot zablokovala približne stovka protestujúcich. Autá mohli pôvodne prechádzať neďalekým hraničným priechod na D2 Kúty – Břeclav.

Časť protestujúcich z prechodu Brodské však neskôr na slovenskej strane zablokovala niekoľkými desiatkami áut aj tento diaľničný prechod.

Hovorca juhomoravskej polície Petr Vala uviedol, že českí policajti situáciu iba monitorujú. Dodal, že protestujúci viacerými vozidlami zablokovali aj hraničný priechod Holíč – Hodonín.

Protesty v stredu skomplikovali dopravu tiež na hraničnom priechode Svrčinovec – Mosty u Jablunkova. Osobné autá museli policajti posielať na hraničný priechod Čadca – Milošová / Šance.

Kamióny a ďalšie nákladné autá ale na mieste čakajú na ukončenie blokády.

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko